Home / Eerbeek / Van vlas tot linnen bij de PCOB

Van vlas tot linnen bij de PCOB

EERBEEK – Het was voor de PCOB-afdeling Eerbeek een middagje kijken en luisteren naar een historische powerpoint- presentatie van vlasteelt en linnenproductie. Gerrit Rougoor uit het Gelderse Heurne bij Dinxperlo gaf deze presentatie met veel historische foto’s over de vlasteelt en de productie van linnen. Men kon zie hoe het vroeger gebeurde en hoe het nu gaat. De vlasteelt werd in het verleden vooral in Zeeuws-Vlaanderen uitgeoefend. In de Achterhoek kende men 150 jaar geleden ook al de vlasteelt. Om te beginnen moet het land zorgvuldig zaai klaar gemaakt worden. Vlaszaad vraagt een fijn zaaibed. In vroeger tijden gebeurde het zaaien met de hand. Dit was vakmans werk, nu gebeurt dit machinaal. Vlas moet gezaaid worden tussen 1 en 15 april en de groeiperiode bedraagt 100 dagen. Het onkruid moest in het verleden handmatig worden verwijderd. Dit was vrouwenwerk. Een bloeiende vlasakker is een prachtig gezicht. De bloemen gaan vroeg in de morgen open een paar uur later vallen ze af. Het oogsten, het trekken van vlas moest ook in handwerk gebeuren. De bossen werden gebonden. Het ophokken en het maken van mijten van vlas kwam ook in beeld. Kennis kon men nemen van kikkerpoelen, vlaskolken en roten van vlas, het drogen en het gebruik van de dorsvlegel. Ook het weven van vlas kwam in beeld. In vroeger tijden kwamen werkweken van 66 uren voor. De droom van vele jonge vrouwen was voor dat ze gingen trouwen de linnenkast vol te hebben.
Ben Kaasschieter wijst er op dat op 24 mei met een gezamenlijk etentje het seizoen wordt afgesloten en op 14 juni is er een reisje voor de leden. Hier kan men zich nog voor aan melden.Tot slot werd gezongen Halleluja, eeuwig dank en ere… Gezang 257.
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.