Home / Rheden / Oude St. Mauritiuskerk beschreven

Oude St. Mauritiuskerk beschreven

RHEDEN – In het onderwerp van de uitgave, werd donderdagavond het boek ‘De oude St. Mauritiuskerk te Rheden’ ten doop gehouden. Het eerste exemplaar werd in de Rhedense dorpskerk namens uitgever de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal door Walter de Wit uitgereikt aan auteur Adriaan Kolkman. Met het verschijnen het boek op A4-formaat, is de bewogen geschiedenis van het belangrijkste Rhedense monument voor altijd vastgelegd.

Adriaan Kolkman schreef in 1983 al eens, samen met Jozef Schrijvershof, een boekje over de kerk, dat dorpskerk wordt genoemd maar dus feitelijk de St. Mauritius heet. Daaraan ging een uitvoerige studie vooraf. Maar met de voltooiing daarvan hield het overigens niet op voor Kolkman. De oud-voorzitter van de Oudheidkundige Kring bleef verder speuren in archieven en andere bronnen en het donderdag gepresenteerde boek is een zeer uitvoerige versie van het dertig jaar oudere werkje. In 88 pagina’s en voorzien van talloze foto’s in kleur en zwart-wit, wordt de historie van het prominente godshuis beschreven. Maar niet alleen die van het fraaie historische gebouw. Kolkman gaat ook in op de sociale context van de geschiedenis van het dorp Rheden. Geloofsbeleving en historie laten de geschiedenis van kerk en dorp hand in hand gaan. Kolkman: “Ik heb bewust geprobeerd niet alleen de feiten weer te geven, maar ook het verhaal achter die feiten op papier te zetten”, en daarin is hij prima geslaagd.

Vanwege het heuglijke feit dat de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal zijn boek had uitgeven, schonk hij het archief van de kring enkele fraaie oude stukken uit het verleden van het Rhedense Veerhuis. Die werden door voorzitter José Wunderink in dank aanvaard. “Ik moest namelijk ruimte in de overvolle boekenkast maken om dit boek een plekje te geven”, grapte de auteur met zijn nieuwste uitgave in de hand.
Na de overhandiging bespeelde Piet Cnossen het fraaie Meere-orgel in de kerk en verzorgde Groep-X een drankje voor de vele aanwezigen die op de presentatie waren afgekomen.

Het boek ‘De oude St. Mauritiuskerk te Rheden’ (isbn: 978-90-805022-2-2) kost € 15,- en is verkrijgbaar via de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal: secretaris@oudheidkundigekring.nl.

Foto:
Adriaan Kolkman bekijkt het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek, dat hij ontving uit handen van Walter de Wit van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal – foto: Wencel Maresch

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.