Home / Eerbeek / Ruiming 244 graven op Eerbeekse begraafplaats

Ruiming 244 graven op Eerbeekse begraafplaats

EERBEEK / BRUMMEN – De gemeente Brummen gaat 244 oude graven ruimen op de begraafplaats in Eerbeek. Er is niet genoeg capaciteit om de komende jaren de overleden medemens te kunnen begraven en dus moet er ruimte worden gemaakt.

De gemeente verwacht op de begraafplaats in Eerbeek tot 2018 vooruit te kunnen, in Brummen is nog ruimte tot 2032. Op beide begraafplaatsen is al enkele jaren een onderzoek gaande om te achterhalen wie precies de grafrechten heeft over verschillende, met name oude, graven. “Van veel graven weten we niet wie er precies verantwoordelijk voor is”, legt de heer De Geest van de gemeente uit. “Ze worden vaak niet onderhouden en daaruit maken we op dat ze ook niet worden bezocht. De administratie is, met name in Eerbeek, niet in orde. Hier heeft brand gewoed, waarbij veel documenten verloren zijn gegaan.” Om de administratie weer compleet te krijgen, heeft de gemeente de afgelopen jaren gezocht naar de mensen die de grafrechten over de verschillende graven hebben. Bij in totaal 543 graven zijn bordjes geplaatst met het verzoek aan de nabestaanden contact op te nemen met de gemeente. Ook zijn mensen, voor zover bekend, aangeschreven. Op dit onderzoek zijn 116 reacties gekomen. 63 Mensen hebben aangegeven de grafrechten graag te behouden, 53 nabestaanden hebben zelf al afstand gedaan. Op de rest is geen reactie gekomen. De gemeente concludeert hieruit dat er geen mensen meer zijn die nog belangstelling hebben voor het graf en heeft daarmee de grafrechten laten vervallen. Deze graven kunnen worden geruimd. Het gaat hier vooral om graven uit begin twintigste eeuw.
Nou gaat de gemeente alleen in Eerbeek al snel over tot ruiming. Het gaat hier om 244 graven. De monumenten worden verwijderd en de menselijke resten elders op het terrein herbegraven. Hier komt een nieuw monument. Omdat de begraafplaats in Brummen enkele jaren geleden iets is uitgebreid, is ruimen hier nog niet aan de orde. Wel worden de zerken van 236 graven vast weggehaald. De monumentencommissie heeft een inventarisatie gemaakt van alle grafmonumenten en aangegeven welke de moeite zijn om te behouden.
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.