Home / Dieren / Zonnepanelen Ontmoetingskerk officieel aan het werk

Zonnepanelen Ontmoetingskerk officieel aan het werk

DIEREN – Onder grote belangstelling zijn zondag de zonnepanelen op het dak van de Ontmoetingskerk in Dieren officieel in gebruik genomen. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt van de Protestantse gemeente te Dieren. Daarom is de opbrengst van de bazaar 2010 aan deze energie opwekkers besteed.

Onder het motto: ,,Verbeter de wereld, begin bij jezelf”, wil de Protestantse gemeente te Dieren al jaren een goed voorbeeld zijn voor de eigen leden en de mensen in de omgeving. Zo werd in 2008 de opbrengst van de bazaar al besteed aan een zuiniger verwarmingssysteem. Ook spaarlampen in de kerkzaal zorgen voor een lager energieverbruik.
Voorzitter Paul Boer van de bazaarcommissie, die de officiële ingebruikneming verrichtte, vertelde dat de kerk in het verleden evenveel energie verbruikte als zeven huishoudens. Door de eerder genoemde maatregelen is dat inmiddels gereduceerd tot vijf huishoudens. ,,We willen binnen korte tijd het oude energieverbruik halveren.” De opbrengst van de volgende bazaar, die wordt gehouden op 2 en 3 november 2012, zal hier ook aan bijdragen. ,,Dan willen we het dak van de kerkzaal renoveren, met isolerend materiaal.”
Directeur Michiel de Jong van de Stroomplantage, het bedrijf dat de zonnepanelen heeft geleverd en geïnstalleerd, meldde dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van deze zuinige manier van energieopwekking. Vooral in Duitsland krijgt zijn bedrijf veel opdrachten, maar daar worden er ook subsidies verstrekt door de overheid. Dat gebeurt in Nederland nog niet op zo’n grote schaal.
Wethouder Harriët Tiemens (foto) liet daarom ook weten dat de gemeente Rheden niets met de plaatsing van de panelen op de Ontmoetingskerk te maken heeft, maar dat ze het wel enorm waardeert. ,,Jullie hebben het helemaal zelf gedaan!” Tiemens vertelde dat de gemeente Rheden zich ook hard maakt voor een duurzamere wereld. Omdat windmolens op de Posbank waarschijnlijk niet worden gewaardeerd, heeft de gemeente drie andere speerpunten gekozen: het isoleren van woningen, het stimuleren van zonne-energie en het gebruiken van biomassa. Zo hoopt de gemeente Rheden in 2040 CO² neutraal te zijn.
Lid van de duurzaamheidcommissie van de Protestantse gemeente te Dieren, Albert van Itterson, liet al wat cijfers zien over de afgelopen maand. De panelen zijn op 5 maart geplaatst, waardoor de eerste resultaten al in kaart zijn gebracht. Door het grote aantal zonuren in maart is de opbrengst al een stuk hoger uitgevallen dan verwacht. ,,Het ziet er veelbelovend uit.”
Met een welgemeend: “Laat de zon maar komen”, stelde Paul Boer de zonnepanelen officieel in werking – foto: Han Uenk

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.