Home / Velp / Renovatie verouderde Lorentzhuis toch een optie

Renovatie verouderde Lorentzhuis toch een optie

VELP – Jarenlang was renovatie van het verouderde Lorentzhuis in Velp niet bespreekbaar. Onlangs zijn echter haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd en daaruit blijkt dat renovatie zeker een optie is. De Raad van Bestuur van Innoforte, waar het Lorentzhuis onder valt, neemt deze optie in overweging. Gedeeltelijke sloop en nieuwbouw binnen het bestemmingsplan is de andere mogelijkheid. Dit maakte het bestuur kenbaar tijdens een bijeenkomst voor bewoners.

Dankzij extra investeringen in brandveiligheid eind vorig jaar, gedoogt de gemeente Rheden tot december 2013 dat het Lorentzhuis niet over een gebruiksvergunning beschikt. Tot die tijd heeft De Raad van Bestuur van Innoforte de tijd om te besluiten wat de beste optie is, en dan wordt met name gekeken naar wat het beste voor de bewoners van het Lorentzhuis is. In de komende maanden laat Innoforte een ontwerp maken voor renovatie van Lorentz, in samenspraak met bewoners en medewerkers.
In beide opties is een Huis van de Buurt gehandhaafd. Als gekozen wordt voor renovatie wordt de meest kwetsbare groep bewoners van de psychogeriatrische afdeling Vierhuizen gehuisvest in De Biesdel, in verband met de onvermijdelijke overlast. In dit complex van Innoforte komen in het najaar appartementen vrij die door Attent gehuurd kunnen worden. Deze appartementen worden gereed gemaakt voor bewoners van Vierhuizen.
Totale nieuwbouw is van de baan. Onder de tijdsdruk die voortvloeit uit de gedoogtermijn is uitvoering van deze plannen niet haalbaar. Ook voor de oprolvariant, een alternatief voor Casa Intermezzo, was te weinig tijd en is daarmee, in overleg met Vivare, ook van de baan. In deze variant zou eerst een deel nieuwbouw op het eigen terrein neergezet worden en betrokken worden door cliënten. Vervolgens zou het Lorentzhuis gesloopt worden en daarna de nieuwbouw verder volgen.
Ook de mogelijkheid van herbouw van een deel van Casa Intermezzo op het eigen terrein van het Lorentzhuis is onderzocht. Hiervoor is echter een wijziging in het bestemmingsplan nodig met daarbij kans op bezwaren van anderen. Ook zou het her te gebruiken Casa Intermezzo tijdelijk opgeslagen moeten worden. Dit zou naar mening van de Raad van Bestuur van Innoforte te veel risico op vertraging of hoge kosten kunnen leiden. Ook dit plan is dus van de baan. Gedeeltelijke sloop en nieuwbouw of renovatie blijven hiermee over.
Wel wordt de sloop van de aanleunwoningen op dit moment voorbereid. Het vrijkomende deel ontwikkelt Innoforte, in nauwe samenspraak met bewoners.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.