Home / Leuvenheim / Knutselclub Leuvenheim 40 jaar

Knutselclub Leuvenheim 40 jaar

LEUVENHEIM – In het buurthuis is Leuvenheimwerd feest gevierd. De Knutselclub Leuvenheim vierde namelijk haar 40-jarig jubileum, met een feestelijk programma voor de deelnemende kinderen.

Het initiatief voor de Knutselclub werd 40 jaar geleden genomen door een moeder die knutselde met haar eigen kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes. Zo maar een beetje knutselen, in de achtertuin. Het achterliggende idee was dat de kinderen van de straat waren. Met dit initiatief werd een Leuvenheimse traditie geboren. Door de jaren heen groeide het aantal kinderen en verhuisde men naar het Buurthuis in Leuvenheim. Leiding vinden voor de club was niet zo’n probleem, want in die dagen was de stichting Philadelphia nog met verstandelijk gehandicapten in de Wildbaan gevestigd en de leidsters van Philadelphia woonden intern en wilden graag komen helpen.

Inmiddels knutselt er een groep van 30 kinderen onder leiding van een vast team van zes moeders. Basisschool de Rietgors is hierin een belangrijke bindende factor. De club is alleen toegankelijk voor de leerlingen van groep 3 t/m 8 van die school en kinderen die in Leuvenheim wonen.
Vijf keer in het voorjaar en vijf keer in het najaar wordt er op dinsdagmiddag van 15.45 tot 16.45 uur geknutseld in het Buurthuis. Wat daarbij opvalt is dat de meeste kinderen die in groep-3 voor het eerst de knutselclub bezoeken, meestal pas afscheid nemen als ze in groep-7 of -8 zitten.
Het team van vaste vrijwilligers is inmiddels gekrompen naar zes en dat betekent soms wel alle zeilen bijzetten. En alhoewel de meeste ouders een druk bestaan leiden, kunnen sommigen toch de tijd vinden om af en toe een middag te komen helpen, en daar is de vaste leiding erg blij mee.

Om de club te betalen brachten de kinderen 40 jaar geleden een kwartje per keer mee.
Tegenwoordig betalen zij € 1,50 per middag en daarvoor wordt o.a. gekleid, geknipt, geplakt, geverfd en getimmerd. Door creatief om te gaan met materiaalkeuzes en kritisch in te kopen lukt het altijd weer om leuke dingen te maken. Gelukkig kan de Knutselclub ook terugvallen op Leuvenheims Belang, die financiële ondersteuning geeft.
Tijdens de feestelijke middag kwam een delegatie van Leuvenheims Belang de vaste leidsters in het zonnetje zetten en werden zij verrast met een mooie bos bloemen.

Ook tijdens de viering van het 40-jarig jubileum was de Knutselclub creatief bezig. Na het welkomstwoord en de cake met wat drinken, gingen alle kinderen onder leiding van Annie Bruntink van Annie Bruntink Creatief Atelier uit Oeken aan de slag om kennis te maken met de techniek décopatch. Eerst mooi papier kiezen, het papier in stukjes scheuren en daarna gebruiken om een olifant van papier-maché te beplakken. Dit was nog een hele klus. Aan het eind van de middag stond het buurthuis vol met 30 wel heel bijzondere olifanten. Alle kinderen gingen dan ook trots naar huis met hun eigen kunstwerk.
 

Lees ook

Leuvenheim wandelt

LEUVENHEIM – Op zondag 5 november hield Leuvenheims Belang een herfstwandeling. Met zo’n 15 dorpsgenoten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.