Home / Zevenaar / Nieuwe Zevenaarse evenementenkalender met bijzondere 525 initiatieven

Nieuwe Zevenaarse evenementenkalender met bijzondere 525 initiatieven

ZEVENAAR – Donderdag heeft wethouder Staring de nieuwe jas voor de Zevenaarse evenementenkalender onthuld. De kalender, die in eerste instantie speciaal voor 525 jaar stadsrechten Zevenaar was bedacht, is nu een kalender van en voor iedereen geworden. In de kalender zijn al een aantal bijzondere evenementen opgenomen zoals de afsluiter van alle 525-evenementen de gezamenlijke schuttersdag.

In samenwerking met het RBT-KAN (Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen) heeft de gemeente Zevenaar een nieuwe evenementenkalender ontwikkeld. Deze kalender is niet alleen beschikbaar voor de gemeente Zevenaar, maar kan gratis op iedere andere website geplaatst worden, bijvoorbeeld op die van een ondernemer of organisator. Naast de plaatsing op de verschillende websites, is het ook mogelijk zelf evenementen en activiteiten aan de kalender toe te voegen. Op onze website www.zevenaar.nl is vanaf eind april meer informatie te vinden.

Eerste aanleiding voor het maken van de vernieuwde kalender zijn de 525 jaar stadsrechten die Zevenaar dit jaar bezit. Hierbij worden door diverse organisaties in het bestaande programma aandacht besteed aan deze mijlpaal. Naast de bestaande evenementen zijn er ook nieuwe initiatieven tot leven gekomen.

Op verschillende plaatsen in Zevenaar is vanaf september een trailer van een speciale Zevenaarse film te zien. De Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar, het Filmhuis Zevenaar, het Liemers Museum en Radio Mozaïek werken aan een film over de laatste 25 jaar Zevenaar. Er wordt nog nooit vertoond materiaal verwerkt en we dromen eventjes vooruit, zodat het een uniek document wordt. In oktober gaat de film in première en is deze te zien in het Filmhuis Zevenaar.

Ook het Liemers Museum levert een mooie bijdrage aan 525 jaar Zevenaarse stadsrechten. Dit doen zij in de vorm van een reizende tentoonstelling. Het museum heeft veel materiaal in zijn collectie (deels van particulieren). Dit wordt tentoongesteld in een vitrine die op meerdere plaatsen in de gemeente Zevenaar te zien is.

Een unieke theateruitvoering vindt plaats op zaterdag 8 september tijdens het Liemers cultuurfestival. Marktkoopvrouw Carla Contant vindt dat het hoogtijd wordt dat er iets spectaculairs gebeurd bij de viering van Zevenaar 525. Ze heeft haar buurjongen Rudolf Retour daarom eens aangekeken. Rudolf is een bolleboos als het gaat om computers. Hij ziet kans om mensen uit een ver verleden te materialiseren in deze tijd. Rudolf slaagt er in om Johan 2, hertog van Kleef en ambtman Wessel van de Loe uit het jaar 1487 (het jaar waarin Zevenaar stadsrechten kreeg) in het nu tevoorschijn te laten komen. Of Wessel en Johan genoegen nemen met cultuuruitingen in plaats van met krijgshaftige defensie dat moet nog blijken. Het publiek kan in elk geval genieten van een gevarieerd en aantrekkelijk programma.

Voor het eerst in de geschiedenis van Zevenaar wordt er een schuttersdag georganiseerd waarbij vrijwel alle verenigingen uit de gemeente aanwezig zijn. Op zaterdag 6 oktober 2012 organiseren deze verenigingen op het Raadhuisplein in Zevenaar de schuttersdag. Deze bijzondere dag is het slotstuk van allerlei zomeractiviteiten die in het kader van het 525 zijn georganiseerd. Het doel is om het publiek kennis te laten nemen van alle facetten van de Zevenaarse Schutterijen en Schuttersgilden. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om ook zelf deel te nemen aan diverse activiteiten.
 

Lees ook

Feestelijke inzegening van de nieuwe parochie Sint Willibrordus

REGIO – Op zondag 7 januari vindt er om 10.30 uur in de Heilige Andreaskerk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.