Home / Bronckhorst / Gemeente Bronckhorst start met bestrijding eiken-processierups

Gemeente Bronckhorst start met bestrijding eiken-processierups

BRONCKHORST – De acht gemeenten in de Regio Achterhoek werken samen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Door de gezamenlijke aanpak van bestrijden en voorlichten, bereiken we een efficiëntere bestrijding. Het doel is met name de overlast van de processierups tegen te gaan en niet het bestrijden van het beestje op zich.

‘We bestrijden de rups preventief door eiken in het buitengebied te bespuiten met een biologisch middel’, laat de gemeente Bronckhorst weten. ’We spuiten op basis van een inventarisatie van de meldingen in de afgelopen jaren. Alleen eiken langs wegen waarvan meldingen bekend zijn, worden preventief gespoten. We spuiten niet preventief in en langs bossen en in particuliere bomen. We zetten op een aantal publieksgevoelige locaties binnen de bebouwde kom een proef voort waarin we de rups bestrijden met natuurlijke vijanden. Hierbij spuiten we een microscopisch klein aaltje (nematode) in de boom. Het spuiten gebeurt in de eerste weken van mei, vlak nadat de bladvorming van de eikenbomen is begonnen. Door de verneveling van het (biologische) bestrijdingsmiddel en de mogelijke verwaaiing van brandharen van de rups is het aan te raden niet in de spuitnevel te komen en dieren ca. 15 meter uit de buurt te houden van de spuitactiviteiten.’

De gemeente kan, ondanks de preventieve bestrijding, niet voorkomen dat in het buitengebied nesten ontstaan. Deze nesten zullen overlast veroorzaken. De gemeente bestrijdt nesten in de openbare ruimte binnen de bebouwde kommen, een zone van 500 meter rondom de kernen en publieksgevoelige locaties zoals openbare sportcomplexen en zwembaden.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden mei tot en met september overlast kan veroorzaken. Ze leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken van eikenbomen spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen). De rups is te herkennen aan zijn sterke beharing. Besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.

De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Ook mensen die in de nabijheid van de besmette bomen komen, kunnen hinder ondervinden omdat de brandharen zich ook door de lucht verspreiden. De reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen. De huidirritaties zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk. Als de brandharen in de ogen komen, treedt snel een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie op. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven. Bij ernstige klachten is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts.
 

Lees ook

Bronckhorst is Wandelgemeente van het Jaar

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst is door wandelkrant Te Voet uitgeroepen tot Wandelgemeente van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.