Home / Hummelo / Geldersch Landschap houdt natuurgebieden bij Hummelo duurzaam in stand

Geldersch Landschap houdt natuurgebieden bij Hummelo duurzaam in stand

HUMMELO – Met zichtbare trots laat André Abbink, senior beheerder bij Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen, een paar reusachtige beuken zien. We zijn op Breukinkheide bij Hummelo, een natuurgebied dat Geldersch Landschap in 2009 overgedragen heeft gekregen van de familie Slothouwer. ‘Dit bos is zo gevarieerd, er staan wel veertien houtsoorten. De oudste bomen werden al in 1920 geplant. We hebben beloofd dat we het goed zullen onderhouden. En bos blijft bij ons bos’.

Door de overdracht blijft dit gevarieerde bosgebied toegankelijk voor de inwoners van Hummelo.
De beheerder is een liefhebber van bomen en bosbeheer. ‘Bomen zijn van belang voor natuurwaarden, natuur- en landschapsbeleving, maar ze zorgen ook voor inkomsten. Voor onze organisatie is houtoogst een belangrijke inkomstenbron, zeker in deze tijden van bezuiniging’. Abbink bekijkt bos vanuit deze verschillende aspecten. ‘Je moet vooral ook flink durven te snoeien, wil je mooie, grote bomen krijgen. Die moeten ruimte hebben om uit te dijen. Mijn lijfspreuk is: ‘Hoe groter de kroon, hoe dikker de boom’.

Breukinkheide grenst aan het landgoed Hagen bij Doetinchem, dat sinds 1973 in beheer is bij Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. Ook Hagen bestaat voor een deel uit bos, afgewisseld met vennen, heischrale graslanden en akkers. We komen bij een heuvelachtig, open terrein met vennen. ‘Deze rivierduinvallei is tienduizend jaar geleden gevormd door het opstuiven van zand uit de droge bedding van de Oude IJssel. Hier maaien we gefaseerd en halen we de jonge opslag weg, legt Abbink uit. ‘In de zomer staat dit natte gebied rood van de kleine zonnedauw. Maar ook andere zeldzame planten als moeraswolfsklauw en wateraardbei komen er voor’.

Hagen is een populair wandelgebied, vooral voor inwoners uit Doetinchem en Langerak. Er zijn twee wandelroutes en een rolstoelroute uitgezet. De gele route van 7,5 km voert ook langs het Grote Ven, een waar paradijs voor amfibieën. Het water is omringd door schraal grasland. Op een mooie lenteavond zijn hier honderden groene kikkers te zien. ‘Het Grote Ven hebben we in 2007 uitgebaggerd en het omliggende grasland geplagd. Hierdoor zijn er veel zeldzame plantensoorten teruggekomen. Maar je moet zo’n gebied actief beheren, anders groeit het zo weer dicht, daarom komen we om de drie jaar terug’.

Wilt u dit prachtige natuurgebied van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen nader verkennen? De wandelfolder van landgoed Hagen is gratis te downloaden vanaf www.mooigelderland.nl. Hierop staan de twee routes beschreven, inclusief een plattegrondje.
 

Lees ook

Hummelo brengt ode aan Van Gorkum

HUMMELO – De eerste zondag van juni vond Hummelo Open plaats; een fietscrosswedstrijd gehouden door …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.