Home / Velp / ‘Ondanks autisme meer grip op mijn leven’

‘Ondanks autisme meer grip op mijn leven’

VELP – Onlangs was het de Week van het Autisme. Een week waarin alle aspecten van deze zeer brede ziekte onder de aandacht werden gebracht. Autisme, of een vorm daarvan, komt vaker voor dan je denkt. Maar wat is autisme precies? Jelle van de Jagt (24) vertelt over zijn ziekte en hoe Siza hem helpt hiermee te leven.

“Bij alles wat ik doe, heb ik het gevoel dat ik eerst een hele hoge drempel over moet. En daardoor vind ik het heel moeilijk om in actie te komen. Dit komt door mijn autisme en ADHD”, vertelt Jelle van de Jagt. In 2009 ging het slecht met hem en kwam hij bij Siza. Nu heeft hij een eigen appartement en een eigen leven in Arnhem; met ondersteuning van Charlotte Beijer van Siza als het nodig is.
“Eigenlijk heb ik vanaf mijn vierde problemen. Ik was lastig en de mensen om mij heen wisten niet wat ze met mij moesten beginnen. Ik wist het zelf ook niet. Ik heb een heleboel opleidingen geprobeerd; van VWO tot detailhandel en docentenopleiding Engels. Die laatste opleiding vond ik erg leuk, maar ik kon me door mijn ADHD niet genoeg concentreren. Dat is mijn ene probleem, dat ik me niet goed kan focussen. Het andere is dat ik me heel moeilijk tot iets kan zetten. Mensen kunnen zich dat niet voorstellen. Ze zeggen: ’Ik heb ook wel eens geen zin, maar dan doe ik het gewoon.’ Maar mijn gevoel is zo sterk, dat is niet te vergelijken.”

Geen dag- en nachtritme
“Toen ik bij Siza kwam, was ik 21. Ik had er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in dat zij me konden helpen. Ik kwam eigenlijk tot niets in die tijd. Ik had totaal geen dag- en nachtritme, ging niet naar school of werk en zorgde niet goed voor mezelf. Ik woonde eerst bij de Beumkes /Boonakker in Velp; dit is een woonvorm voor zelfstandig begeleid wonen. Van daaruit ben ik in een appartement in Arnhem gaan wonen. Charlotte begeleidt mij, dat deed ze al in Velp en nu ook hier. Ik bespreek met Charlotte hoe ik meer grip op mijn leven kan krijgen. Hoe dat gaat? Nou, stel dat ik een nieuwe woning nodig heb. Dan ga ik naar Charlotte met de vraag of zij me wil helpen. Zij regelt dit dan niet vóór mij, maar mét mij. Ze gaat naast me zitten en zegt: ‘Kom we gaan beginnen’. En zo helpt ze mij met allerlei dingen. We bespreken iets en zij helpt me op gang; bij het opruimen van mijn kamer, het bijhouden van de administratie of het zoeken naar een opleiding. Ook bespreken we hoe ik naar situaties in de familie of op het werk kan kijken en hoe ik een gesprek kan beginnen.”

Ritalin
“Charlotte komt zo vaak als nodig is. En in de afgelopen jaren is dat steeds minder nodig geworden. Doordat zij me steeds op gang hielp en ik het steeds weer probeerde, zijn sommige dingen erin gesleten, lijkt het wel. Zo kwam ik eerst steeds te laat op mijn werk of helemaal niet. Nu gebeurt dat nog maar zelden. Dat is fijn, want ik had er veel last van. Je kan toch niet tegen je baas zeggen dat je niet je bed uit kan komen. Wat ook helpt is dat ik Ritalin heb gekregen. Dat helpt me met concentreren en aan dingen te beginnen. Ik slik het als ik iets belangrijks heb. Niet altijd, want ik word er ook heel misselijk van.”
“Ik ben nog niet helemaal tevreden met hoe het gaat. Ik wil meer met mijn leven doen. Daarom ga ik nu naar de Talentenexpeditie van REA College om uit te zoeken welk werk ik leuk vind en ook kans van slagen heeft. Toch zie ik ook dat ik vergeleken met een paar jaar geleden een enorme stap heb gemaakt. En daar ben ik best trots op want ik heb er hard aan gewerkt.”
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.