Home / Dieren / The Animals 2.0 aan slag tijdens jubileumfeest

The Animals 2.0 aan slag tijdens jubileumfeest

DIEREN – Dat Dieren een eigen honkbalvereniging heeft, weten maar weinig mensen. Dit tot grote spijt van de leden van de club, die dit jaar alweer vijftig jaar bestaat. The Animals viert zaterdag een jubileumfeest voor jong en oud.

Jarenlang floreerde de vereniging binnen Dieren en dat hoewel honkbal en softbal nooit een echt populaire sport is geweest in Nederland. De laatste tijd ging het echter wat minder goed, de club hing wat als los zand aaneen, maar een nieuw bestuur heeft zich ten doel gesteld The Animals en de honkbalsport weer op de kaart te zetten. The Animals 2.0 is aan slag. Rick van de Laar is sinds kort voorzitter, maar al vele jaren betrokken bij The Animals. “We moeten nu actie ondernemen. We hebben een prachtig honkbalveld in Dieren, maar bij de herinrichting van het Nieuwland dreigde dit verloren te gaan. Als we nu niet van ons laten horen, verdwijnt het veld. En wat eenmaal weg is, komt niet terug.” Van de Laar wil de vereniging nieuw leven in blazen.

Als er in Dieren en omgeving één honkbalfanaat is, is het Rick van de Laar. Niet alleen actief, ook als toeschouwer. “Ik heb van 23 van de 30 profclubs in de Verenigde Staten, bakermat van het honkbal, een thuiswedstrijd gezien. Nog zeven te gaan dus.” Dat een wedstrijd daar uren kan duren, maakt voor Van de Laar niet uit, het blijft voor hem de meest fascinerende sport die er is. “Mensen denken vaak dat honkbal een puur fysieke sport is, maar dat is zeker niet waar. Er komt zoveel tactiek bij kijken. Hoe sla je de bal, welke kant op en hoe hard? Hoe moet de pitcher gooien? Dat is bij iedere slagman weer anders. Als je in het veld staat, krijg je de bal in handen en dan moet je heel snel beslissen waar je die heen gooit. Zo komt er veel meer bij kijken dan je denkt. Het is geen kwestie van zo hard mogelijk tegen die bal slaan en dan een rondje rennen.”

Honk- en softbal
Een iets makkelijker variant van honkbal is softbal. Hierbij is de bal iets groter, makkelijker te raken en gaat iets minder hard. “Er wordt bij softbal onderhands gegooid, bij honkbal bovenhands, zodat er veel meer kracht achter zit. Het is erg moeilijk zo’n bal dan goed te raken. Als je één op de drie geworpen ballen goed slaat, ben je een heel goeie.” Vroeger was het zo dat softbal voor de dames was en honkbal voor de heren, maar dat begint langzaam aan te veranderen. “Wij spelen gemengd”, aldus Van de Laar. “We hebben een honkbalteam dat meespeelt in de competitie en een softbalteam dat met de recreanten meedoet, zij spelen onderlinge toernooien.”
Dan is er nog de jeugd. “De jongeren vallen een beetje tussen wal en schip, zij spelen momenteel gewoon mee bij het honkbalteam. Voor de jongere kinderen tot een jaar of twaalf gaat The Animals starten met BeeBall.” Hierbij leren de jongens en meisjes op een speelse manier de kneepjes van het spel. Zoals kinderen in Nederland opgroeien met voetbal, zo is dat in de Verenigde Staten met honkbal. “Daar krijgt de jeugd het spel van jongs af aan mee en begrijpen ze de fysieke kracht en de tactiek die nodig is om het spel spannend te maken. Dat maakt het veel leuker om naar te kijken en om te spelen. Daarom starten we met dit programma voor de jongste spelers.”

Open dag
Om The Animals weer in de kijker te brengen en vooral om het vijftigjarig bestaan te vieren, houdt de vereniging zaterdag een open dag op het veld op het Nieuwland. Omdat de jeugd nou eenmaal de toekomst heeft, krijgen jonge spelers ook tijdens de open dag veel aandacht. Er is vanaf 12.00 uur een demonstratie BeeBall, waarbij jongens en meisjes mee kunnen doen. Ze krijgen wat uitleg over het spel en doen vervolgens een wedstrijdje. Rond 14.00 uur verschijnt een olifant ten tonele. Dit dier staat centraal in het logo van The Animals en mag op een jubileumfeest dan ook niet ontbreken. Om 15.00 uur start een wedstrijd tussen het huidige honkbalteam en voormalige sterren van de vereniging. Een topklasse scheidsrechter begeleidt de wedstrijd en er is een speaker die commentaar geeft zoals dat bij wedstrijden van de profs ook gebeurt. Aansluitend is er een reünie en feestavond voor (oud-)leden.
Iedereen is welkom om de open dag te bezoeken. De enthousiaste leden van de vereniging geven graag tekst en uitleg over hun sport. Nieuwe leden zijn meer dan welkom.

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.