Home / Rheden / Gouden Leeuw Groep neemt exploitatie Valkenberg over van Rode Kruis

Gouden Leeuw Groep neemt exploitatie Valkenberg over van Rode Kruis

RHEDEN – Het Rode Kruis is in gesprek met twee partijen over de mogelijke overname van de exploitatievan de Rode Kruis zorghotels in Rheden en Wezep. In de hotels en op het schip de J. Henry Dunant organiseert het Rode Kruis bijzondere vakanties voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten. Het Rode Kruis legt het voorstel van de directie in juni voor aan de ledenraad.

Het Rode Kruis maakte eind vorig jaar duidelijk dat ze niet langer zelf de bedrijfsvoering van ondermeer De Valkenberg in Rheden voor haar rekening kan nemen en dat ze zich als gevolg daarvan genoodzaakt zag de zorghotels te sluiten. Bijzondere vakanties zouden dan op andere locaties georganiseerd moeten gaan worden. Na wederom intensief onderzoek naar mogelijke alternatieven en veel protesten vanuit samenleving, vrijwilligers en de ledenraad, zijn echter twee serieuze kandidaten geïdentificeerd. Hierdoor lijkt sluiting van de baan.

Voor overname van de exploitatie van zorghotel De Valkenberg in Rheden is het Rode Kruis in gesprek met De Gouden Leeuw Groep, een zorgorganisatie met een breed gedragen landelijk en regionaal netwerk, welke onder andere haar expertise heeft op het gebied van zorghotels en de mogelijkheden van tijdelijk verblijf. De Gouden Leeuw Groep startte meer dan 10 jaar geleden het eerste zorghotel van Nederland, in de Gouden Leeuw in Laag-Keppel.

Over de overname van de bedrijfsvoering van Hotel IJsselvliedt in Wezep voert het Rode Kruis onderhandelingen met de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk, een stichting die 50 jaar ervaring heeft met het exploiteren van aangepaste groepshotels.
De Ledenraad van het Rode Kruis zal in juni haar akkoord moeten geven voor het voortzetten van de besprekingen met beide partijen.

De overnames zullen naar verwachting beperkte personele consequenties hebben. Ook zullen er volgens het Rode Kruis weinig tot geen gevolgen zijn voor de hulpverlening aan de gasten en voor de vrijwilligers die de hulpverlening mede mogelijk maken. Toch heerst er grote zorg onder personeel en vrijwilligers, die vorige week over de plannen werden ingelicht.

Het Rode Kruis heeft al enkele jaren te maken met een structureel tekort op de begroting. Om te voorkomen dat dit in de toekomst tot financiële problemen leidt, heeft de Ledenraad aan het verenigingsbestuur gevraagd om met een plan te komen voor een op termijn sluitende begroting. Het bestuur heeft daarop een pakket maatregelen samengesteld, waarvan het kostendekkend maken van de eigen zorghotels voor bijzondere vakanties een belangrijke post was. Om meer tijd te hebben voor een zorgvuldige afweging over dit gevoelige onderwerp, werd besluitvorming over dit deel van het bezuinigingspakket eind vorig jaar uitgesteld naar juni 2012.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.