Home / Velp / Bevrijdingsklok teruggeplaatst

Bevrijdingsklok teruggeplaatst

VELP / ELLECOM – Donderdagochtend is de bronzen klok in het Villapark in Velp teruggeplaatst. Ook het Joods monument De Tafel werd weer in de tuin van Villa Irene in Ellecom teruggeplaatst. Beide beelden zijn inmiddels onzichtbaar beveiligd. Ze werden met voorrang weer op hun oude plek gezet, omdat zij een rol spelen tijdens de herdenkingen van de bevrijding en slachtoffers WOII van beide dorpen in de gemeente Rheden. De gemeente werd zoals bekend op 16 april 1945 bevrijd.

De gemeente werd in januari dit jaar opgeschrikt door de diefstal van de bronzen beelden het echtpaar Carmiggelt (Ellecom) en het Paard (Dieren); beide werden in stukken gezaagd teruggevonden. Uit voorzorg heeft de gemeente daarna een groot aantal bronzen beelden die haar eigendom zijn, in veiligheid gebracht. Deze beelden worden teruggeplaatst zodra duidelijk is wat het kost om ze te beveiligen en eventueel te verzekeren. Daarvoor laat de gemeente momenteel alle beelden en kunstwerken in de openbare ruimte taxeren.

De Klok in het Villapark is onderdeel van het bevrijdingsmonument 1940-45. Het monument bestaat uit een aantal veldkeien en een marmeren sokkel met gedenktekst. Naast de veldkeien staat een klokkenstoel met een vredesklok. Deze vredesklok is later aan het monument toegevoegd. Bij het oorlogsmonument in Velp wordt jaarlijks een herdenkingsbijeenkomst gehouden op 4 mei. Elk jaar wordt de klok op 16 april om 08.00 uur geluid.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.