Home / Doesburg / 4 – 5 Mei Comité Doesburg is weer op sterkte

4 – 5 Mei Comité Doesburg is weer op sterkte

DOESBURG – Met een aantal nieuwe mensen erbij, is het 4 – 5 Mei Comité Doesburg weer op volle sterkte. Hiermee is het voortbestaan verzekerd. Op de foto zijn Ton Reinds en Alexandra Daniëls afwezig, maar ze maken wel deel uit van het comité.

Erg fijn is het dat de basisscholen in Doesburg mee werken aan het levend houden van het gedenken van gevallenen in oorlogen. Een aantal scholen hebben monumenten geadopteerd en helpen jaarlijks met het schoonmaken van deze monumenten en leggen er bloemen. De Ark Beinum adopteert het Mei ‘40-monument op de Flugi van Aspermontlaan, op donderdag 19 april om 10.00 uur. De Wetelaar adopteert de plaquette aan de muur van het stadhuis aan de Koepoortstraat op 19 april om 11.00 uur. De Ark Stad adopteert het graf van sergant Brunninkhuis op de R.K. begraafplaats aan de Kraakselaan op 25 april om 09.00 uur. Van alle scholen zijn het de leerlingen van groep 8. Op de scholen wordt in deze periode hier ook veel aandacht aan geschonken.
Het thema voor dit jaar is: “Vrijheid geef je door”.

Veel mensen die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt zijn er niet meer, maar toch mag het niet vergeten worden. Veel mensen die dit wel hebben meegemaakt zwijgen er over, maar soms komt er nu nog een verhaal naar boven door een vraag van een kleinkind. Dat gebeurde ook bij Jopie van Heeringen. Haar verhaal:
Nadat Jopie van Heeringen terugkwam uit kamp Vught, waar zij als 10-jarig kind gevangen was gezet, reisde ze naar haar woonplaats Wilnis. Haar vader was in het kamp overleden. Het leven, in vrijheid nu, ging door. Jopie van Heeringen trouwde, kreeg kinderen en zweeg. Haar kinderen, en ook haar man, vertelde ze nooit over haar ervaringen in Vught. Ze praatte niet over haar angsten, over haar verdriet. Het gezin zag de oorlog niet, maar kon wel dagelijks voelen wat ‘toen’ nu nog deed. Voor haar kinderen was de oorlog dan ook niet afwezig. Kamp Vught was onbenoemd aanwezig in een drukkende afwezigheid. Totdat vijftig jaar na de bevrijding de kleinkinderen in een speelse terloopsheid vroegen: ‘Oma hoe was het eigenlijk in die oorlog? Hoe zat dat nou echt?’ Ze kenden wel andere oorlogen. Die op de Balkan en die in Irak. Was ‘haar’ oorlog ook zoiets? En, tot verbazing van andere familieleden, begon Jopie van Heeringen te vertellen. Over haar ervaringen. Thuis. Het kamp. Haar vader. Anderen uit het kamp. De thuiskomst in Wilnis. Over het verlies. En de troost. Jopie’s eigen kinderen hoorden voor het eerst de verhalen uit het kamp, door de vragen van kleinkinderen. Er viel eindelijk licht op die donkere periode uit de familiegeschiedenis.

Het vieren van de vrijheid heeft voor iedere generatie een andere betekenis. Voor hen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten, is het vieren van de vrijheid vaak het in herinnering roepen van de opnieuw verworven vrijheid na de bezetting. Voor latere generaties is de viering eerder vormend. Latere generaties ontdekken vanuit hun eigen ervaring het belang van vrijheid en bevrijding. Dat sluit voor hen aan op andere ervaringen die ze wel van dichtbij – hetzij via de media, hetzij van dichterbij – zien: ‘nieuwe’ oorlogen, zoals op de Balkan en in Afghanistan, die opnieuw de kwetsbaarheid en kostbaarheid van vrijheid etaleren. ‘In die veelvoud van verhalen, van verschillende generaties, geven wij vrijheid door’, aldus het 4-5 Mei Comité Doesburg.

foto:
Het Doesburgse 4-5 Mei Comité, met v.l.n.r.: Rudi Oorlog, Gerdy Oosten, Frans Haagen (stadsbeiaardier), Juliëtte Vree, Anita Nieuwenhuis, Susan Tehupuring, Ellie Hendriks en Hanny ten Dolle – foto: Marinus ten Dolle

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.