Home / Loenen / Autocrosser zonder rijbewijs

Autocrosser zonder rijbewijs

LOENEN – Met een leeftijd van 15 jaar, is Suraya Vreeman uit Loenen de jongste crosser van het Loenens Autoteam LAT ’77. Zij heeft er erg veel zin in, want het crossen op een grasbaan is haar lust en leven. Ze heeft inmiddels haar eerste wedstrijd gereden in Albergen en eindigde daar in de finale op de twaalfde plaats.

Al jong ging zij met haar ouders mee naar de crossen in binnen- en buitenland. “De interesse voor de autocrossport is haar als het ware met de paplepel ingeschept”, zoals vader Erik Vreeman dit zegt. Hij heeft zelf vele jaren gecrost en daar veel bekers mee verdiend. Zijn gezin nam hij (bijna) altijd mee. De laatste jaren wat minder door drukke werkzaamheden, maar nu zijn dochter vorig jaar te kennen heeft gegeven ook graag te willen crossen, zet hij zich hier voor in. De eerste tijd wordt het wat moeilijk omdat hij gaat verhuizen en in zijn gekochte woning nog heel wat geklust moet worden. Toch probeert hij hiervoor een oplossing te vinden.

Vader Erik is de sponsor van Suraya, die gaat rijden met een Peugeot 205 Rally, precies dezelfde wagen waar Vreeman jaren geleden ook mee begon te crossen. Hij is een goede sleutelaar en kan er zelf veel aan doen, want na bijna elke cross moet er wat aan de auto gebeuren.
Suraya heeft in Albergen voor de eerste keer mogen proeven van de wedstrijdspanning. Zij vindt het prachtig. “Ervaring in het rijden op een wedstrijdcrossbaan moet ik nog krijgen. Maar de eerste keer ging het prima. Je moet durf hebben, maar als je er pas mee begint ben je erg voorzichtig en dat moet ook wel. Ik ga met de jeugd meedoen en hoop dat ik leuk kan meedraaien.”

Voordat de Loenense crosser mee mocht doen op de baan moest ze eerst nog een soort toelatingsexamen doen, want met 15 jaar heb je nog geen rijbewijs. Dat ging allemaal prima.
Als het enigszins kan wil vader Erik met zijn dochter naar de crosswedstrijden van de Twente Cup, De Ramo en de Europokal.
Suraya is nog scholiere en in de vrije tijd werkt ze bij De Spar. Zij wil ook met haar verdiensten een steentje bijdragen aan de kosten van het crossen – foto: Han Uenk

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.