Home / Velp / Bevrijding van Velp wordt maandag herdacht

Bevrijding van Velp wordt maandag herdacht

VELP – Leden van het Comité 4 Mei Velp herdenken de bevrijding van Velp in 1945 op maandagmorgen 16 april, door om 8.00 uur ’s morgens de Vrijheidsklok te luiden bij het Bevrijdingsmonument in het Villapark.

Namens Stichting Velp voor Oranje en Wijkvereniging Daalhuizen-Oost worden om 8.30 uur bloemen gelegd bij het monumentje in de Egmondstraat. Dat is de plaats waar op 16 april 1945 de allereerste geallieerden Velp binnenliepen, vanaf de Ringallee. Het monumentje is vlak na de oorlog op initiatief van de buurtbewoners opgericht.

Zevenenzestig jaar geleden waren de laatste dagen voor de 16e april “een hel” volgens een van de vele ooggetuigen die hun verhalen hebben opgeschreven. Die laatste oorlogsdagen en het beleven van de Bevrijding zijn gepubliceerd in het boek: ‘Herinneringen aan de Bevrijding van Velp’. Meer dan 90 foto’s, waarvan een 50-tal voor het eerst uit familie-albums en schoenendozen te voorschijn is gekomen geven een schokkend en ontroerend beeld van Velp op 16 April 1945.
Hoe het vertrouwde leven in Velp ogenschijnlijk gelijk bleef, maar van de ene op de andere dag veranderde en beangstigend en vreemd leek, wordt op ingetogen wijze beschreven in “Velp en de Oorlog 1940-1945”. Op grond van zijn dagboeknotities stelde de toen 26-jarige gemeenteambtenaar Steven Jansen dit boek in de loop van 1945 samen. Het boek is enkele jaren geleden opnieuw uitgegeven.
Stichting Velp voor Oranje, heeft beide boeken met royale sponsoring laten drukken, zodat de boeken voor iedereen goedkoop en makkelijk te verkrijgen zijn. Inmiddels is een tweede druk verschenen van ‘Herinneringen aan de Bevrijding van Velp’. Boekhandel Jansen & de Feijter in de Emmastraat in Velp heeft beide boeken altijd op voorraad. Maar ze zijn ook te bestellen bij alle andere Nederlandse boekwinkels.

Behalve in boekvorm, worden de herinneringen aan de Bevrijding van Velp over enige tijd ook zichtbaar in twee gebrandschilderde ramen in de Grote Kerk in de Kerkstraat. Het worden ramen door en voor alle Velpenaren. Iedereen kan zijn of haar ideëen over die ramen kenbaar maken op een deelnameformulier dat verkrijgbaar is bij Boekhandel Jansen & de Feijter in de Emmastraat. Tot en met maandag 7 mei kunnen daar foto’s, tekeningen of teksten worden ingeleverd. De initiatiefnemers – inmiddels samengevoegd tot de Stichting Bevrijdingsramen Velp – gaan vervolgens geld inzamelen, zodat over ongeveer twee jaar de Velpse Bevrijdingsramen kunnen worden onthuld.

Stichting Velp voor Oranje – Info@velpvoororanje.nl – Tel. 026-3610600 / Tel. 06-55884567
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.