Home / Velp / Bronzen Klok en De Tafel worden teruggeplaatst vanwege herdenkingen

Bronzen Klok en De Tafel worden teruggeplaatst vanwege herdenkingen

VELP / ELLECOM – Donderdag is wethouder Harriet Tiemens aanwezig bij het terugplaatsen van De Klok in het Villapark te Velp. Diezelfde dag zal ook het Joods monument De Tafel weer in de tuin van Villa Irene in Ellecom geplaatst zijn. Beide beelden zijn inmiddels onzichtbaar beveiligd.

Ze worden met voorrang weer op hun oude plek gezet omdat zij een rol spelen tijdens de herdenkingen van de bevrijding en slachtoffers WOII van beide dorpen in de gemeente Rheden.

De gemeente werd in januari dit jaar opgeschrikt door de diefstal van de bronzen beelden het echtpaar Carmiggelt (Ellecom) en het Paard (Dieren); beide zijn die maand vernield teruggevonden. Uit voorzorg heeft de gemeente een groot aantal bronzen beelden die haar eigendom zijn in veiligheid gebracht. Deze beelden worden teruggeplaatst zodra duidelijk is wat het kost om ze te beveiligen en eventueel te verzekeren. Daarvoor laat de gemeente momenteel alle beelden en kunstwerken in de openbare ruimte taxeren.

De Klok is onderdeel van het bevrijdingsmonument 1940-45 in het Villapark in Velp, gemeente Rheden. Het monument bestaat uit een aantal veldkeien en een marmeren sokkel met gedenktekst. Naast de veldkeien staat een klokkenstoel met een vredesklok. Deze vredesklok is later aan het monument toegevoegd. Het monument is een ontwerp van Eugène Terwindt. Bij het oorlogsmonument in Velp wordt jaarlijks een herdenkingsbijeenkomst gehouden op 4 mei. Elk jaar wordt de klok op 16 april om 8.00 uur geluid.

Op 6 september 1995 werd het ‘Joods monument’ in Ellecom onthuld. Kunstenaar Harry de Leeuw ontwierp een in brons gegoten tafeltje waarop 136 kiezelstenen liggen. In het midden van de tafel zijn de initialen van de drie joodse mannen aangebracht die het werkkamp in Ellecom niet hebben overleefd. De stenen verwijzen naar een joods gebruik: wanneer men een graf bezoekt, laat men een steen uit eigen tuin achter. Het monument staat in de tuin van Villa Irene aan de Zutphensestraatweg 49 in Ellecom.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.