Home / Dieren / Siem Hofstee promoveert in Nijmegen

Siem Hofstee promoveert in Nijmegen

DIEREN – Na zijn pensionering wilde Siem Hofstee uit Dieren nog een oude wens in vervulling laten gaan. Hij begon een studie Geschiedenis aan de Radboud Universiteit, toen nog Katholieke Universiteit, te Nijmegen. Zijn afstudeerscriptie met als titel ‘Van periodieke onthouding naar pil’, behandelt de contacten tussen het Bisdom Den Bosch en het Farmaceutische bedrijf Organon in de jaren zestig van de vorige eeuw behandelde, trok de aandacht. Deze contacten waren voor Organon noodzakelijk om de productie en marketing van de anticonceptiepil mogelijk te maken. Hierna kreeg Siem het verzoek nog verder onderzoek in deze materie te doen.
Dit mondde uit in een proefschrift, waarop Hofstee eind april hoopt te promoveren. Het behandelt de problemen waarmee katholieke echtparen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw te maken kregen wanneer zij geboorteregeling wilden toepassen. Dit was namelijk slechts onder bepaalde voorwaarden toegestaan, en mocht alleen uitgevoerd worden na toestemming van priesters en katholieke artsen. Bij een aantal katholieke echtparen veroorzaakte dit huwelijksproblemen.
In het proefschrift wordt ook de rol van Bisschop Bekkers besproken, die zich met de oplossing van deze problemen heeft beziggehouden. Uiteindelijk begonnen ook de katholieke artsen, onder druk van hun patiënten en tegen de wens van het Vaticaan, met het voorschrijven van de pil. Toen konden ook de katholieken over goede en betrouwbare anticonceptie beschikken.
De promotie vindt op 26 april om 13.30 uur plaats in de Aula van de Radboud Universiteit, Commeniuslaan 2, 6525 HP, Nijmegen. Belangstellenden zijn welkom, laat de promovendus weten.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.