Home / Doesburg / Veel parkeren en uitbreiding ligplaatsen in Doesburgse Turfhaven

Veel parkeren en uitbreiding ligplaatsen in Doesburgse Turfhaven

DOESBURG – Om de plannen voor de Turfhaven in Doesburg te kunnen realiseren, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Na het vertrek van de betoncentrale wil de gemeente het industrieterrein toeristisch ontwikkelen. Van de provincie ontvangt Doesburg voor de plannen van het havengebied 900.000 euro.

In het nieuwe bestemmingsplan wordt voorzien in de ontwikkeling van het gebied. De plannen voorzien in het toevoegen van een fors aantal gratis parkeerplaatsen, het uitbreiden en moderniseren van de passantenhaven, het stimuleren van horeca-activiteiten en andere bedrijfachtige activiteiten in de te behouden GTW-loods.

Met het vertrek van de betoncentrale, eind 2010, is in Doesburg nabij de sluizen van de Oude IJssel en in het verlengde van het IJsselkadegebied, een bijzonder terrein beschikbaar gekomen. Zowel de ligging aan de rivier, als de uitstraling van het gebied zelf, vragen om een ontwikkelingsvisie met een hoog ambitieniveau. De gemeente Doesburg heeft hieraan, zo zegt ze, invulling gegeven in het voorlopig ontwerp ‘Herontwikkeling betoncentrale Doesburg’. Kern van de beoogde ontwikkeling is een herstructurering van het perceel van de voormalige betoncentrale in combinatie met de naastgelegen passantenhaven. In het plan wil Doesburg zoveel mogelijk van het industriële karakter behouden. Daarvoor moet ondermeer de kraan van de betoncentrale behouden blijven. Het gebied moet ook plaats bieden aan een flink aantal gratis parkeerplaatsen, nu het verkeer steeds meer uit de stad geweerd wordt. Gedacht wordt aan 140 plekken. Het aantal ligplaatsen in de passantenhaven wordt uitgebreid, evenals de faciliteiten voor de bootliefhebbers. De GTW-loods uit 1932 moet worden verbouwd en worden bestemd voor bedrijfsmatige activiteiten, zolang die tenminste niet concurreren met de winkels in het ‘kern-winkelgebied’. De activiteiten in de loods moeten ook liefst van een soort zijn die ook buiten het toeristenseizoen ‘levendigheid’ brengen. Die loods moet ook plaats gaan bieden aan horeca-activiteiten.
De provincie doet dus een flinke duit in het zakje, maar het is wel zo dat Doesburg aan alle ingediende plannen zelf ook flink moet meebetalen. “Maar dat hoeft niet in geld te zijn”, legt wethouder Willem Bouman uit. “In de plannen voor de Turfhaven stelt de provincie bijvoorbeeld 900.000 euro beschikbaar en Doesburg 3,1 miljoen. Het bedrag van Doesburg bestaat echter grotendeels uit gebouwen en grond, die we al bezitten en die we voor de aanvraag mochten kapitaliseren.”
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.