Home / Dieren / Fysiotherapiepraktijken in Dieren en Eerbeek testen conditie en longen

Fysiotherapiepraktijken in Dieren en Eerbeek testen conditie en longen

DIEREN / EERBEEK – Fysiotherapie Het Centrum in Dieren en Fysiotherapie Eerbeek en Loenen, bieden in het kader van de Longdagen op 12, 13 en 14 april een gratis fitheidscan aan voor mensen, die een verhoogd risico op COPD (longaandoening waarbij de kwaliteit van de longen is verminderd) hebben en merken dat ze moeite hebben met inspannen.

De twee fysiotherapiepraktijken in Dieren en Eerbeek bundelen op meerdere terreinen hun krachten en willen met deze actie een bijdrage leveren aan het vroeg opsporen van de aandoening COPD en het bevorderen van een gezonde leefstijl, waardoor de gevolgen van deze ziekte duidelijk minder zullen zijn.
COPD is een longaandoening, waarbij het longweefsel beschadigd wordt, waardoor mensen vaak moeten hoesten en snel kortademig worden bij inspanning zoals traplopen. De ziekte wordt veroorzaakt door overmatige prikkeling van de longen, meestal door roken, maar ook door luchtverontreiniging of het werken met schadelijke stoffen. Door de benauwdheid gaan mensen steeds minder bewegen, zodat de conditie nog verder verslechterd. Zo komen ze in een kringetje terecht waarin ze steeds minder kunnen en zich ook steeds slechter gaan voelen.
In de test wordt door de fysiotherapeuten gekeken naar lichaamssamenstelling zoals lengte, gewicht en vetpercentage, maar ook naar de mate waarin iemand in staat is inspanning te leveren. Ook wordt samen met de therapeut een vragenformulier ingevuld van het Astmafonds, waarin het risico op het krijgen van een longziekte duidelijk wordt. Wanneer test en vragenformulier hiertoe aanleiding geven, zal geadviseerd worden contact met de huisarts op te nemen. Deze kan beoordelen of een longfunctieonderzoek nodig is.
Naast medicijnen, zijn stoppen met roken en meer bewegen noodzakelijk om de gevolgen van COPD te beperken. De fysiotherapeuten Ellen Elshof en Harrie Kiene van Het Centrum in Dieren en Agnes Duurkoop en Wim Gerritsen van Fysiotherapie Eerbeek en Loenen houden zich speciaal bezig met het begeleiden van longpatiënten in hun praktijk. Daarbij staat bewegen op de voorgrond. Patiënten ervaren dat ze ondanks hun aandoening toch kunnen sporten , daardoor een betere conditie krijgen en minder vaak ziek worden. Naast het bewegen is er ook aandacht voor een juiste ademtechniek.
Van 10 tot en met 13 april kunnen mensen een afspraak voor een test maken. Zij kunnen daarvoor bellen naar Het Centrum in Dieren (0313-414866 of 0313-745132) of Fysiotherapie Eerbeek en Loenen (0313-651196). Langskomen mag uiteraard ook.

foto:
Harry Kiene (rechts) en Wim Gerritsen samen op weg

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.