Home / Doesburg / Gratis excursie naar beschermde Hoge Linie Doesburg

Gratis excursie naar beschermde Hoge Linie Doesburg

DOESBURG – Ze zijn erg bijzonder, de Doesburgse vestingwerken. Een deel daarvan, de Hoge linie, is doorgaans niet toegankelijk voor het publiek, maar zaterdag 14 april wordt een uitzondering gemaakt.

In het kader van het project ‘Doesburg, van palissadewal tot garnizoensstad’ organiseert Streekmuseum De Roode Tooren met medewerking van Staatsbosbeheer, een aantal speciale rondleidingen in dit unieke gebied. Onder leiding van leden van de Vogelwerkgroep van het Streekmuseum en de Stichting Menno van Coehoorn, wordt er uitgebreid informatie verstrekt over de bijzondere natuur- en cultuurwaarden van dit monument.
De Hoge en Lage Linie, of zoals meestal gezegd ‘de Batterijen’, werden naar ontwerp van Menno baron van Coehoorn aangelegd tussen 1701 en 1730. In de jaren dertig van de vorige eeuw stond men op het punt om dit eeuwenoude vestingmonument te egaliseren. Een verbod van het ministerie heeft dit uiteindelijk voorkomen. In 1948-1949 werden de wallen geheel gerestaureerd en weer in profiel gebracht. Onlangs is in een interessant rapport nog weer vastgelegd wat de status voor de toekomst kan zijn van dit unieke erfgoed.

Deelname is gratis, maar uitsluitend na aanmelding (tot vrijdag 13 april, 16.00 uur) bij het museum: 0313-474265 of info@deroodetooren.nl. Het aantal deelnemers is beperkt. Het vertrek is om 10.00 uur vanaf het viaduct in de rondweg ter hoogte van de Van Middachtenweg/Coehoornsingel in Doesburg. Stevige schoenen of laarzen zijn aanbevolen!

Mocht u dit keer niet in de gelegenheid zijn, volgende wandelingen vinden plaats op 12 mei, 16 juni, 21 juli, 18 augustus, 15 september en 13 oktober, telkens om 10.00 uur (wel aanmelden).
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.