Home / Arnhem / Gemeenten maken afspraken over wonen, werken en mobiliteit

Gemeenten maken afspraken over wonen, werken en mobiliteit

REGIO – De twintig gemeenten van de stadsregio, met ondermeer Doesburg, Rheden, Rozendaal en Zevenaar, hebben afspraken gemaakt over afstemming bij integrale ontwikkeling van woningbouwprojecten. Om deze afspraken kracht bij te zetten hebben de gemeenten samen met de Stadsregio Arnhem Nijmegen een handtekening gezet. Deze bestuurlijke overeenkomsten zijn het startpunt voor de uitvoering van de Verstedelijkingafspraken in de periode 2012-2014.

Op 30 juni 2011 zijn de Verstedelijkingsvisie ‘van Koers naar Keuze’ en de regionale nota Mobiliteit vastgesteld in de Stadsregioraad. Deze visies zijn de basis voor de afstemming op de thema’s wonen, werken en mobiliteit. De stadsregio en de twintig regiogemeenten vinden het belangrijk deze vraagstukken integraal op te pakken. Door de economische crisis en de lager wordende bevolkingsgroei wordt de vraag naar nieuwbouwwoningen minder.
Het ontwikkelen van woningbouwprojecten gaat nu moeizaam. Gemeenten willen meer aandacht besteden aan de bestaande woningen in de vorm van renovatie en wanneer nodig sloop en nieuwbouw. Zo proberen gemeenten prijsdaling van huizen in buurten of wijken te voorkomen.
Het accent komt meer te liggen op kwaliteit en innovatie. Een omslag van aanbodgericht naar vraaggericht en van kwantitatief naar kwalitatief bouwen, kijkend naar bijvoorbeeld woonmilieus en duurzaamheid. De handtekeningen werden ondermeer gezet door Willem Bouman (Doesburg), Anja van Norel (Zevenaar), Ron König (Rheden) en Fré Hoving (Rozendaal).

De stadsregio wil toe naar afspraken over welke woningen er gebouwd moeten worden om te voldoen aan de vraag. In een bestuurlijke overeenkomst hebben gemeenten onderling afgesproken welke stappen ze daarvoor gaan zetten. Zo doet de stadsregio dit jaar mee aan een landelijke enquête om de woningbehoefte van de inwoners in beeld te krijgen. Ook gaat de stadsregio voor de zomer een systeem opzetten om meer duidelijkheid te krijgen over ontwikkelingen in de woningmarkt, zoals waar dalen prijzen meer dan gemiddeld, welke huizen staan het langste te koop en wat is de vraag naar verschillende typen huurwoningen.

Deze gegevens zullen de gemeenten gebruiken bij het maken van nieuwe woningbouwplannen en plannen voor renovatie en opknappen van buurten en wijken. Op het gebied van mobiliteit en werken zijn er afspraken gemaakt over knooppunten en fasering van ontwikkeling van bedrijventerreinen. Piet de Bruijn, portefeuillehouder Verstedelijkingsvisie: “Dit is een belangrijke mijlpaal. De uitvoering van de afspraken is begonnen. Met dezelfde inzet en energie hopen we, samen met de regiogemeenten, de komende twee jaar stappen te zetten in vraaggericht en kwalitatief bouwen van woningen en het ontwikkelen van duurzame bedrijventerreinen.”
 

Lees ook

Groots Polman Opticiens Eyewear Event in Arnhem

ARNHEM / VELP – Polman Opticiens, waar Focus Optiek in Velp onder valt, houdt zondag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.