Home / Bronkhorst / Help zwaluwen met een kunstnestje

Help zwaluwen met een kunstnestje

BRUMMEN – In het kader van het project Natuur Bewust Brummen biedt Vogelwerkgroep Oost-Veluwe inwoners van de gemeente Brummen gratis kunstnestjes aan voor huiszwaluwen. Dit mede omdat er minder huiszwaluwen voorkomen in Nederland.

In april komen de huiszwaluwen terug uit hun overwinteringsgebieden in Afrika. Ze broeden in kolonies in steden en dorpen en nestelen vaak meerdere jaren achter elkaar op de plek waar ze zijn groot gebracht. De vogels maken een komvormig nest onder een overstekende richel of rand van een woning, gebouw of brug. De laatste jaren komen er steeds minder huiszwaluwen voor. Dit is het gevolg van het verdwijnen van geschikte broedplekken door sloop- en renovatiewerkzaamheden en het opdrogen van vochtige en natte plaatsen met modder, leem of klei nabij de nesten.
Daarom wil de Vogelwerkgroep de huiszwaluw helpen. Iedereen die broedende huiszwaluwen heeft bij de woning, stal of schuur, kan de omstandigheden zo ideaal mogelijk maken voor de diertjes. Houd lichtgekleurde dagoverstekken in stand en maak waar mogelijk witte of lichtgekleurde houten daklijsten. Huiszwaluwen nestelen niet bij donkere dakoverstekken. Voor werkzaamheden in de buurt van huiszwaluwkolonies uit buiten de periode van april tot eind oktober. Laat oude nesten zitten: een zwaluwenpaar brengt per jaar meerdere broedsels groot en komt jaarlijks op dezelfde plaats terug. Het oude nest vormt vaak de basis voor het nieuwe. Zorg voor natte plekken met klei, modder of leem binnen een straal van 200 meter van de nesten. Hier verzamelen de zwaluwen hun nestmateriaal.
Broeden er nog geen huiszwaluwen op het erf of bij de woning, terwijl de omstandigheden wel geschikt lijken, dan kunnen de zwaluwen worden geholpen door voorgevormde nestkommen op te hangen. De zwaluwen zullen de prefab-nestjes zelf uitbouwen tot volwaardige onderkomens. Inwoners van Brummen die een geschikte locatie hebben, binnen een straal van 300 meter van een bestaande kolonie of broedplaats, kunnen gratis kunstnesten krijgen. De Vogelwerkgroep bekijkt samen met de erfeigenaar of de locatie geschikt is en helpt desgewenst bij het ophangen. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar huiszwaluwen@vwg-oostveluwe.nl of bellen met Hans Wessels, tel. 0575-566293 of Bert Peters, tel. 0575-561052 (beiden tussen 18.30 en 21.00 uur).
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.