Home / Doesburg / Kegelaars leren AED bedienen

Kegelaars leren AED bedienen

DOESBURG – Sedert enkele maanden beschikt het Kegelcentrum Doesborgh aan Den Helder in Doesburg over een AED, die beschikbaar was gesteld door de evenementencommissie Doesburg Binnenste Buiten. Het apparaat kan gebruikt worden in voorkomende gevallen en als er snel en adequaat wordt gereageerd, kunnen er mensenlevens mee gered worden.
De reanimatietraining die bij het bezit van apparaat hoort, werd belangeloos aangeboden door BMV advies uit Doesburg, waarbij instructeur Frans het geheel in voor iedereen begrijpelijke taal heeft uitgelegd en voorgedaan.
Dat deze BLS/AED hulpverleningscursus belangrijk is, blijkt wel uit de cijfers. Wekelijks worden buiten de ziekenhuizen elke week ca. 300 mensen getroffen door hartfalen. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 66 jaar. Bij mannen komt hartstilstand 3 x vaker voor als bij vrouwen, terwijl de voornaamste oorzaken zijn o.a. roken, cholesterolgehalte en bloeddruk. De ‘onderdelen’ het bewustzijn, de ademhaling, bloedsomloop, diagnose en de voorbereiding en uitvoering van de reanimatie en gebruik van de AED kwamen aan de orde. Een slachtoffer met circulatiestilstand moet zo snel mogelijk worden gedefibrilleerd met behulp van een Automatische Externe Defibrillator (AED), middels een stroomstoot waardoor het hart zijn pompfunctie kan herstellen.
Al deze behandelingen werden door Frans tot in de details besproken en door alle deelnemers van de cursus beoefend op een oefenpop – foto Tonny Smeenk

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.