Home / Hoenderloo / Hoenderloo op zijn Paasbest

Hoenderloo op zijn Paasbest

HOENDERLOO – Net als in veel andere Nederlandse dorpen lopen ook in Hoenderloo de voorzieningen terug. Als inwoner kun je daarin berusten, maar veel beter is om samen te laten zien dat het ook anders en positiever kan, aldus de Hoenderlose Zaken Vereniging HZV. Hun oproep aan de plaatselijke verenigingen om hun dorp er samen op zijn Paasbest uit te laten zien vond spontaan gehoor. 45 vrijwilligers waren daarvoor onlangs in touw.

Gonzend centrum, tevens uitvalsbasis voor alle activiteiten was die dag het Dorpshuis met de daarnaast gelegen muziektent. Daar treffen we ook enkele leden van het HZV-bestuur en de projectgroep ‘Hoenderloo op zijn Paasbest’, aan: Hans Berkhof, Hans Essenstam, Erik van Humen en Ronald Dros (vz). “Samen met de Dorpsraad Hoenderloo’s Belang vonden wij het de hoogste tijd voor een nieuw elan in Hoenderloo”, aldus Dros. “Niet bij de pakken neerzitten, maar mensen in beweging krijgen. Het negatieve doorbreken, daar gaat het om. Na onze vergadering op 27 februari hebben we knopen doorgehakt, oproepen naar de verenigingen verstuurd en alle voorbereidingen getroffen. Nu, drie weken later, zijn we begonnen met de grote opknapbeurt. Als eerste stap naar een gezond en leefbaar dorp.”

“Geen vereniging komt met lege handen bij de HZV vandaan, maar nu hebben wij hen om hulp gevraagd”, vult Erik van Humen aan. “En met succes, buiten zijn 50 vrijwilligers uit het Hoenderlose verenigingsleven, de Dorpsraad en de HZV aan de slag, aangevuld met belangeloos meewerkende mensen van Staatsbosbeheer, de Hoenderloo Groep en DROS schoonmaakdiensten.” Rond het middaguur zorgt de mededeling dat al meer dan twee ton zwerfafval is verzameld voor tevreden gezichten. Het opknappen zelf gebeurt rondom het Dorpshuis, het Muziekbos, de Witte Kerk, O.B.S. De Kakelhof en in de buitengebieden. Afvalbakken worden leeggemaakt, perken en plantenbakken schoongemaakt en opnieuw beplant, met hogedrukapparatuur worden palen, banken, paden en gevels gereinigd, stoepen worden geveegd, heggen en struiken gesnoeid, palen worden vervangen, de borden ‘Welkom in Hoenderloo’ krijgen een opknapbeurt en de fiets- en wandelpaden zijn weer begaanbaar en herkenbaar. Ook de winkeliers doen mee; tuinen, paden en gevulde bloembakken zorgen weer voor een fleurig aanzien.

Ronald Dros: “De verzorgingsstaat loopt terug. Achterover leunen is er daardoor niet meer bij. Betrokkenheid, daar gaat het om. Vandaar dat de HZV na onze Paasbest-actie verder wil. Samen met de verenigingen, dorpsraden en ondernemers willen we op een gestructureerde manier voor het onderhoud en aanzien van het dorp gaan zorgen. Het is een kleine moeite om samen je straat schoon te houden. Naast dat het een gezamenlijke band creëert, zorgt dat ook voor een positieve uitstraling van Hoenderloo richting haar inwoners, bezoekers en toeristen. Dat is in ieders belang; we hebben immers allemaal een binding met dit dorp. Naast het gezamenlijke onderhoud willen we ook de activiteiten en evenementen hier in het dorp beter gaan coördineren en met een centrale agenda gaan werken, inclusief bijbehorende publiciteit. Daarover is straks meer te lezen en te zien op www.hoenderloo.nl. Voor nu wil ik echter eerst alle vrijwilligers hartelijk bedanken voor hun inzet en enthousiasme. Je kent het dorp nu al niet meer terug!”
 

Lees ook

Nieuw IKC heet Hei & Bos

HOENDERLOO – Tijdens een heel drukke eerste open dag zaterdagmiddag van het nieuwe integrale kindcentrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.