Home / De Steeg / Stichting Carmiggelt terug op Steeg opgericht

Stichting Carmiggelt terug op Steeg opgericht

DE STEEG – Drie inwoners van De Steeg, Henk Steinvoort (secretaris), Yola Hopmans (voorzitter) en Peter Overtseeggen (penningmeester) hebben de Stichting Carmiggelt terug op Steeg opgericht. Het voornaamste doel van de stichting is geld in te zamelen voor het herstel en behoud van de vernielde beelden van Simon en Tiny Carmiggelt in De Steeg, die in januari gestolen werden en later vernield teruggevonden werden.

De stichting wil via allerlei acties geld inzamelen bij de inwoners van De Steeg en ondernemers van de gemeente Rheden. Ook via landelijke aandacht hoopt de stichting geld in te zamelen. De gemeente Rheden, eigenaar van de beelden, gaat proberen om via de rechter de schade te verhalen bij de daders, maar daar wil de stichting niet op wachten. Zij willen Simon en Tiny zo snel mogelijk weer op hun vertrouwde bankje langs de IJssel zien zitten. In 2013 is het namelijk honderd jaar geleden dat Simon Carmiggelt werd geboren en de stichting wil dat de beelden dan zeker weer op hun plek staan. De beelden zijn onlosmakelijk verbonden met De Steeg en de gemeente. Simon en Tiny beschouwden dit dorp als hun tweede thuis, waar Simon veel van zijn beroemde kronkels schreef. Carmiggelt liet zich graag inspireren door de prachtige omgeving van De Steeg, het alledaagse leven in de dorpen van de gemeente en vooral ook de dorpsbewoners.
Veel dorpsgenoten zijn bereid de stichting te helpen haar doel te verwezenlijken. De lokale bakker Tom van Otterloo heeft al toegezegd een nieuwe lekkernij, Steegse Kronkels, te willen maken, waarvan een deel van de opbrengst naar de stichting gaat. Ook heeft Paul Snijders van Antiquariaat Fokas Folthuis uit Den Haag een actie op touw gezet. Van alle boeken die hij van Carmiggelt verkoopt, gaat een deel naar de stichting. Op Twitter @ CarmiggeltTerug, kan men precies volgen hoeveel geld er binnen is. Andere acties zijn zeer welkom.
Op dit moment wordt geschat dat de restauratie van de bronzen beelden 30.000 euro gaat kosten. Vanuit de gemeente Rheden ligt er weliswaar een voorstel om de helft van de kosten te betalen, maar de stichting is van mening dat de burger ook initiatief kan tonen. Donaties zijn welkom op het rekeningnummer van de Stichting Carmiggelt terug op Steeg, 147889227, ten name van Stichting Carmiggelt terug Op Steeg in De Steeg.
Theo Elzing, theatermaker en acteur, maakt een voorstelling over Simon Carmiggelt. Tijdens de Carmiggeltavond op 26 april in restaurant Athlone in De Steeg laat hij een deel van zijn voorstelling zien. De avond begint om 20.00 uur. Ook hier gaat een deel van de opbrengst naar de restauratie van de vernielde beelden van Carmiggelt.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.