Home / Loenen / Bosoord in Loenen wordt Boeddistisch conferentieoord

Bosoord in Loenen wordt Boeddistisch conferentieoord

LOENEN – Landhotel Bosoord is sinds kort geen hotel meer. In 1854 werd gestart op deze plek met een café. Nu, ruim anderhalve eeuw later, krijgt het bedrijf een andere bestemming. Op de toegangsdeur staat sinds kort te lezen: ‘Hotel Bosoord definitief gesloten’ en: ‘Wij werken aan een conferentieoord op Boeddhistische grondslag’. Het Maitreya Instituut komt vanuit Emst naar Loenen om zich aan de Hoofdweg te vestigen.

Landhotel Bosoord begon in 1854 met Bertus Tiedink als De Witte Raaf. maar toen de spoorlijn Apeldoorn-Dieren werd aangelegd in 1887. paste eigenaar Tiedink de naam aan. Het werd Stationskoffiehuis. Dochter Grada ging trouwen met Willem Berends en zette de zaak voort. In 1936 kwam nog een grote uitbreiding en wederom een wijziging van de naam naar Boschoord. Dochter Mies trouwde met Theo Wissink en zette het bedrijf voort. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Bosoord, is het bombardement op het gebouw op 10 december 1944 dat aan 35 mensen het leven kostte. De zaak werd weer opgebouwd. Op 15 april 1946 werd het nieuwe café geopend. Mies Berends hertrouwde met Johan Wissink.
In 1970 nam Johan Wissink het besluit om de zaak over te doen aan Herman Bos uit Leersum. Samen met zijn gezin maakte die er een bloeiende horecazaak van, met tennis- en midgetgolfbanen. Acht jaar geleden besloot Bos het kalmer aan te doen een verkocht de zaak aan Jan Willem en Ingrid Wiggers. Aanvankelijk liep de zaak prima, maar de teruglopende economie nekte het echtpaar. Het aantal bezoekers werd minder en in januari 2012 ging Bosoord failliet.

Kort nadat het bedrijf te koop stond toonde het Maitreya Instituut in Emst belangstelling voor de horecazaak. De koop ging door. Het boeddhistisch instituut werd eigenaar van Bosoord. De zalen, waar voorheen feesten, bruiloften, vergaderingen en reunies werden gehouden, worden binnenkort gebruikt voor congressen en cursussen. Er moet aan het pand veel opgeknapt worden. De leiding verwacht dat veel vrijwilligers helpen klussen. Er moet ook veel aan de brandveiligheid worden gedaan. Met het opknappen zijn wel enige maanden gemoeid. Verwacht wordt dat de opening in september gaat plaatsvinden.

De Loenenaren betreuren het dat er wederom een horecazaak voor het toeristische dorp is verloren gegaan. Men vindt het wel prettig dat er meteen een bestemming is gevonden voor het pand om verdere verloedering tegen te gaan. Bosoord heeft voor het dorp veel betekend in het verleden, met uitvoeringen en dorpsfeesten.
Het is nog steeds niet duidelijk wat er met twee andere horecazaken: Tojaco bij het Apeldoorns Kanaal en cafe Den Eikenboom aan de Beekbergerweg gaat gebeuren.

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.