Vlag in top voor feest 100-jarige Brandweer Loenen

LOENEN – De brandweerauto stond zaterdagmiddag geparkeerd op het plein voor het Verenigingsgebouw De Brink in Loenen. Meestal voorspelt dat niet veel goeds, maar dit keer wel. De vlaggen hingen in top aan de masten bij het gebouw en wapperden vrolijk in de voorjaarswind. Er was alle reden om de vlag uit te steken, want de Loenense brandweer vierde deze dag haar eeuwfeest.

Honderd jaar brandbestrijding in Loenen werd gevierd met een gezellige receptie, die druk werd bezocht door collega brandweerlieden van korpsen uit de regio, burgmeester Hans Esmeijer maar ook door afgevaardigden van een aantal Loenense verenigingen en belangstellenden.

Het jubilerende korps kreeg vele gelukwensen en geschenken aangeboden. Als eerste voerde Commandant Van der Linden van de cluster Epe, Voorst en Apeldoorn (EVA) het woord. Hij dook in de geschiedenis van de Loenense brandbestrijding, die terug gaat naar ver voor 1912, toen het korps officieel werd opgericht. De commandant vond het van grote klasse getuigen om zo lang op de bres te staan voor het veiligheid van het dorp en hoopte dat Loenense mannen nog lang door mogen gaan. Misschien ook met vrouwen in het korps. Als geschenk bood hij een beeldje aan van de Heilige Florianus, de beschermheilige van de brandweerlieden.

De vrouwen van de Loenense brandweerlieden wilden de mannen met iets origineels verrassen. In de afgelopen weken zijn ze druk geweest met het maken van een schilderij. Onder leiding van Miranda Meurs kwam een fraai kunstwerk tot stand van een blussende brandweerman, die een plaats gaat krijgen in de kazerne. Anja Blom voerde namens de dames het woord. De mannen waren hier blij mee verrast.
Bij festiviteiten in het dorp is de muziekvereniging OLTO altijd present. Ook nu liet het korps niet verstek gaan. Er werden een paar vlotte stukken gespeeld waarna voorzitter Marcel Dammers namens het korps felicitaties aanbood. Hij prees de mannen om zo lang dag in dag uit paraat te staan.

Willem van Ark was de woordvoerder van de Dorpsraad Loenen. Ook hij had veel waardering voor de brandweermannen die niet alleen branden bestrijden, maar ook bij ongelukken, noodweer en andere noodsituaties in actie komen. Omdat dit niet altijd voor de vrouwen van de brandweerlieden zo prettig is om je man zo onverwacht te zien vertrekken, bood Van Ark de echtgenotes een bloemetje aan. Met dit onverwachte gebaar waren de dames erg blij.
Het Loenense korps heeft een groepje ereleden. Dit zijn gepensioneerde brandweermannen die wekelijks nog contact hebben in de brandweerkazerne. Oud commandant Ben Gabriël mocht nog een keer achter de microfoon plaatsnemen om het een en ander over de brandweer te vertellen en het huidige korps te feliciteren. In de organisatie zijn voordurend veranderingen bezig. Hij hoopte dat de mannen met hart en ziel brandweerman blijven.

Postcommandat Henk Mulder voerde als laatste het woord en dankte allen voor de waarderende woorden en aangeboden geschenken. ’s Avonds werd in kleine kring het feest voortgezet.
Op zaterdag 2 juni heeft het jubilerende korps nog meer in petto voor de Loenenaren. ’s Middags is er van 13.00 tot 16.00 uur een Open Huis in de kazerne en voor de jeugd is er van alles te doen – foto: Han Uenk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.