Home / Doesburg / Henk Westra wordt opvolger wethouder Marleen Huizingh

Henk Westra wordt opvolger wethouder Marleen Huizingh

DOESBURG – De opvolger van wethouder Marleen Huizingh als wethouder in Doesburg, is in tegenstelling tot eerdere berichten, in eigen stad gevonden. Henk Westra volgt zijn partijgenoot van D66 op in het stadsbestuur. Daarnaast blijft de nieuwe wethouder raadsgriffier in de gemeente Zevenaar. En dat levert de nodige kritiek op.

Doesburg en Zevenaar grenzen als gemeenten aan elkaar. Het is dus op voorhand beslist niet ondenkbaar dat Westra in Zevenaar gevoelige zaken hoort, waar die gemeente niet blij mee is als die in buurgemeente Doesburg bekend worden. En omgekeerd is dat natuurlijk ook mogelijk. De VVD in Doesburg ziet dat in ieder geval als een bezwaar en overweegt tegen de benoeming te stemmen.

Ook het CDA heeft bezwaren tegen de voorgenomen benoeming van Westra. “De CDA-fractie vraagt zich in alle oprechtheid af of de voordracht van de heer Westra als opvolger van wethouder Huizingh het beste is voor Doesburg. Dit heeft niets met de persoon of capaciteiten van Westra te maken maar alles met de combi-functie parttime wethouder in Doesburg en parttime raadsgriffier in Zevenaar. Bestuursrechtelijk is er geen probleem. Praktisch gezien ‘voelt’ de combifunctie niet goed”, aldus het CDA. Overigens is er staatsrechtelijk geen bezwaar tegen de voorgenomen constructie. Zowel de functie van raadsgriffier in Zevenaar als die van wethouder in Doesburg, zijn parttime banen. Over het nadeel van de dubbele functie stelt het CDA in een schrijven: ‘Zowel de griffiersbaan in Zevenaar als de wethoudersbaan in Doesburg laat zich moeilijk vangen in vaste werktijden. Een vaste tijdafbakening is bijna niet mogelijk. Doesburg zou dit eigenlijk niet moeten willen.’ Maar ook de christen democraten vinden het belangrijk dat Doesburg weer een volledig stadsbestuur heeft en lijken bereid het nadeel dan maar op de koop toe te nemen.
De coalitie van SP, Stadspartij en D66 heeft de kleinst mogelijk meerderheid (acht om zeven), maar ook dat is voldoende om de benoeming van Westra als opvolger van de binnen een jaar naar Deventer vertrekkende Marleen Huizingh te bekrachtigen.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.