Home / De Steeg / Geweien en roofvogels op Middachten

Geweien en roofvogels op Middachten

DE STEEG – De Veluwe kent een eeuwenoude traditie, waarbij het geschoten wild in het openbaar wordt getoond. Deze zogenaamde toonplicht was bedoeld om te voorkomen dat de verkeerde dieren werden geschoten. Deze traditie bestaat nog altijd en wordt op Middachten voortgezet. Afgelopen weekend was het weer zover en de belangstelling voor het getoonde was groot. Niet alleen binnen, maar ook in de tuin, waar ondermeer roofvogels waren te zien. Jachthoorngeschal klonk over het landgoed en ook voor de kinderen waren er activiteiten.

Alle geweien van herten en reeën en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, kwamen naar Middachten. Deze werden gekeurd door een keuringscommissie.

De organisatie ging ook in op de beweegredenen van het jagen. Op de Veluwe komen, zo lieten ze weten, wild zwijnen, edelherten, damherten en reeen voor. Jaarlijks wordt een aantal van deze dieren afgeschoten omdat er voor hen niet genoeg ruimte is om op de Veluwe te leven. Dit afschot is aan strenge regels verbonden. In het voorjaar worden de aantallen dieren geteld. Naar aanleiding van de uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren in het gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden afgeschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw en bosbouw.

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.