Home / Beekbergen / Liberty Park Beekbergen laat 1945 opnieuw tot leven komen

Liberty Park Beekbergen laat 1945 opnieuw tot leven komen

BEEKBERGEN – Van 4 t/m 6 mei wordt in het Taxeira de Mattospark in Beekbergen de klok 67 teruggezet. Onder de naam ‘Liberty Park Beekbergen’ wordt een living history-evenement gehouden met als doel belangstellenden een blik terug in de tijd te gunnen. Niet alleen een stukje militaire geschiedenis, maar ook het thuisfront komt er weer tot leven.

 

Voor de organisatie tekent een werkgroep onder aanvoering Ed van den Brink uit Loenen en René Gieling uit Beekbergen. Beiden zijn lid van de alom bekende en landelijke vereniging ‘Keep them Rolling’. Die club is een rijdend museum van eigenaars van authentiek militair materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. “Wij willen echter niet alleen het materiaal, de auto’s en motorfietsen, laten zien, maar ook alles wat daar omheen gebeurde. Dus mogen bezoekers een militair kampement verwachten, met authentieke tenten, veldkeukens, een werkplaats, mensen in uniform en een kantine te velde, de zogenaamde ‘Hollywood Canteen’,” somt het duo op. Wat de bezoekers zullen missen zijn de helaas onlosmakelijk met oorlog verbonden wapens. “We willen bij ons evenement geen wapengekletter, geen mannen die soldaat spelen. Daarvoor zijn andere evenementen. Wij willen vooral een tijdsbeeld tonen, de geschiedenis tot leven brengen. Dat heet ‘living history’. Het nadoen van een gevechtseenheid valt meer onder ‘re-enactment’.”
In het Texeira de Mattospark zal er tevens uitgebreid aandacht besteedt worden aan het civiele leven tijdens WO-2. Participatie van publiek en bezoekers wordt daarbij van harte toegejuicht. Van de Brink: “Mensen kunnen zich verkleden als in 1945 en dan als het ware als bezoeker deel uitmaken van het evenement, deelnemen, het ondergaan. In Engeland is dat een hele gangbare manier van het (her)beleven van geschiedenis, wij willen dat graag ook in Nederland introduceren. Verschillende groepen die meedoen in Beekbergen zijn daarin gespecialiseerd.”

De situatie die in het park aan aan de Loenenseweg zal worden uitgebeeld, is die van Beekbergen kort na de bevrijding, mei 1945. De Canadese en Engelse militairen hebben zich verzameld in een kampement, aan de rand van het dorp. Duitsland heeft net gecapituleerd, de strijd in Europa is gestreden, maar ze kunnen nog niet naar huis. Bovendien is de Wereldoorlog niet voorbij. In de Pacific wordt immer nog tegen Japan gevochten. Dus gaat het soldatenleven ook nog z’n gangetje. De bevrijders hebben daarbij over belangstelling van de burgerbevolking niet te klagen. De inwoners vergapen zich aan de soldaten en proberen sigaretten, chocola en andere goederen te ruilen of te bietsen. Ook zijn er spontane feesten, zoals een V-diner, waarin de tafels in een V-vorm (de V van Victory!) staan en waaraan iedereen iets van z’n karige rantsoen bijdraagt. “Het is die sfeer die willen treffen”, aldus Gieling. “En hoewel niet helemaal historisch verantwoord – ze waren nooit daadwerkelijk in Beekbergen – komt er ook een Amerikaans deel in het park, waar GI’s hun voertuigen en spullen tonen.”

Speciaal voor het Liberty Park Beekbergen komt de Engelse zangeres Lola Lamour over om in de muziektent in het park enkele optredens te verzorgen. Van de Brink: “Die dame wordt ook wel ‘Britains most authentic 1940’s singer’ genoemd. Een stelling die wij van harte onderschrijven. Ze is erg goed en weet de sfeer van 1945 perfect te treffen.”

Het evenement begint op 4 mei rond 13.00 uur. Dan wordt het terrein opengesteld en kunnen belangstellenden en basisscholieren een kijkje nemen. Tussen 18.00 en 20.30 uur wordt deelgenomen aan de 4-mei herdenkingen bij het monument in het Texeira de Mattospark.
Op zaterdag 5 mei wordt deelgenomen aan de festiviteiten rond de aankomst van het bevrijdingsvuur dat vanuit Wageningen door lopers naar Beekbergen wordt gebracht. Verder is het Liberty Park de hele dag en avond te bezoeken en treedt zowel ’s middags als ’s avonds Lola Lamour op. Overigens is het hele evenement gratis te bezoeken.
Op zondag 6 mei wordt vanaf 10.00 uur een fietstocht van zo’n 12 kilometer gehouden langs plekken in Beekbergen en omgeving, die tijdens de oorlog een rol hebben gespeeld, zoals kasteel Spelderholt, waar Seyss Inquart verbleef, het vakantieadres van Anne Frank en de Arnhemseweg, waar een colonne vluchtelingen per ongeluk werd beschoten door een Engels vliegtuig. Aan die tocht nemen ook mensen van de Living History-groepen deel op hun authentieke (militaire) fietsen. “Maar we willen mensen uit Beekbergen en omgeving ook van harte uitnodigen deel te nemen. Kom met de opoefiets of oude transportfiets en neem deel. Het mooiste is als deelnemers zich vekleden in jaren-veertig stijl”, aldus Van de Brink.

www.libertypark-beekbergen.nl;

www.summerof1943.com;

www.ablecompagnie.nl

foto:
Ed van de Brink en René Gieling in het Texeira de Mattospark, waar in mei de bevrijding herleeft – foto: Wencel Maresch

Lees ook

Minister op bezoek

BEEKBERGEN – Minister van Onderwijs Arie Slob bracht vorige week een bezoek aan de tweehonderdjarige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.