Home / Velp / Denktank uit Velp gaat zwakke schakel uit Elfstedentocht verwijderen

Denktank uit Velp gaat zwakke schakel uit Elfstedentocht verwijderen

VELP / BALK – De projectgroep One4twelve (Een voor twaalf) heeft een even simpel als doeltreffend plan ingediend om de zwakste schakel in de Elfstedentocht te elimineren. Ook dit jaar weer was De Luts, het riviertje dat Balk doormidden snijdt, het grote obstakel om de “Tocht der Tochten” doorgang te laten vinden. Het ijs bereikt daar al jaren niet de gewenste dikte van 15 cm.

Dit bracht de projectgroep ertoe vrijblijvend een plan in te dienen bij het rayonhoofd van Balk, het bestuur van de Elfstedentocht, de provincie en de gemeente Gaasterlan/Sleat waartoe Balk behoort.
Tot eigen verrassing is het plan zo enthousiast ontvangen dat aanstaande zondag de laatste voorbereidende werkzaamheden kunnen worden verricht.

De oplossing is even simpel als doeltreffend laat de woordvoerder van de projectgroep ons desgevraagd weten; “leg over de 800 meter die De Luts door Balk stroomt een koelsysteem aan zoals dat in de praktijk ook al op de buitenijsbaan van Biddinghuizen functioneert en zijn waarde bewijst. Een stukje kunstijsbaan tussen twee trajecten natuurijs”
Over de hele lengte zal aan weerszijden langs de oever een buizenstelsel worden aangelegd dat in tijden van vorst het water zal “voorkoelen” tot de temperatuur van het omringende water van het Slotermeer en De Holken. “Het moet technisch gezien zelfs mogelijk zijn op de Luts een ijsbaan te verwezenlijken als elders nog niet geschaatst kan worden” aldus de woordvoerder.
“Ja, de investering is fors maar is toch slechts een schijntje van de inkomsten die worden gegenereerd als de tocht wel doorgang kan vinden. Dan praten we over vele miljoenen.”
Rayonhoofd Auke Hylkema, die dit jaar nog door het ijs zakte, en de plaatselijke horecaondernemers zijn dan ook zeer enthousiast.

Aanstaande zondag zullen, om verkeershinder door de week te voorkomen, afwisselend delen van de noord en zuidoever van De Luts zijn afgesloten voor het verkeer. Dit voor het verrichten van de laatste metingen en het aanbrengen merktekens en piketpunten. Ook de waterstand zal tijdelijk worden verlaagd. Het werk zal zeker voor de winter zijn afgerond.

Note voor de redactie;
Info; Zaterdag 31 maart is tussen 14.00 en 16.00 uur de laatste informatiebalie voor betrokkenen en belangstellenden ingericht in Hotel Café Teernstra. Van Swinderenstraat 69 (direct aan de Luts)

Milieu; Om bij eventuele beschadiging van het systeem milieurisico tot een minimum te beperken zal in de koelsystemen geen gebruik worden gemaakt van freon of ammoniak. Het onschadelijk S12 zal worden gebruikt.

De denktank werd gevormd door een aannemer, directeur van een organisatiebureau, chemisch ingenieur, onderwijzer, organisatie deskundige en een afdelingsdirecteur tevens lid van het College van Bestuur.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.