Home / Dieren / Brandweermannen kunnen vanaf zondag langs flitspaal scheuren

Brandweermannen kunnen vanaf zondag langs flitspaal scheuren

DIEREN – Een brandweervoertuig op weg naar een ongeval of brand heeft officieel toestemming om harder te rijden dan het overige verkeer. Bij het passeren van een flitspaal wordt de boete, na controle, ook eseponeerd door het Centraal Justitioneel Incasso Bureau in Veendam.

Sinds de verhuizing van de Dierense brandweer, afgelopen jaar, van de Semmelweisstraat naar de Burgemeester Bloemersweg, is de flitspaal op de Harderwijkerweg een doorn in het oog van de hulpverleners. Als de vrijwilligers bij een melding, met spoed op weg gaan naar de brandweergarage om uit te kunnen rukken, worden zij vaak geflitst. Tot nu toe moest de boete door de betrokkene zelf worden betaald. Om de boetes te voorkomen werd vaak ter plaatse van de paal hard afgeremd, wat tot gevaarlijke situaties leidde. Bovendien wekken de boetes de nodige irritatie op bij de hulpverleners. De brandweer heeft daarom contact opgenomen met Veendam. Dit heeft, na onderzoek, geleid tot een oplossing voor deze onwenselijke situatie.
De flitspaal op de Harderwijkerweg werd, de afgelopen week, uitgevoerd met een alarmontvanger. In feite eenzelfde soort ontvanger als de brandweermensen bij zich dragen. Bij een alarmering wordt de apparatuur in de flitspaal, net als de slagboom bij de brandweergarage, aangestuurd. De flitspaal wordt dan gedurende een tijdsduur van 6 minuten uitgeschakeld. Het systeem zal met ingang van aanstaande zondag gaan draaien.
Op deze manier wordt geprobeerd om de vrijwilligers van de brandweer tegemoet te komen om hun werk sneller en met meer plezier te kunnen doen. Het probleem speelt trouwens niet alleen in Dieren en zal na een evaluatie mogelijk op meerdere plaatsen in de regio Gelderland-Midden worden geïntroduceerd.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.