Home / Loenen / Bloemendoos van Jan Onstenk bekroond met Europees goud

Bloemendoos van Jan Onstenk bekroond met Europees goud

LOENEN – Verpakkingsontwerper Jan Onstenk uit Loenen is winnaar geworden van de gouden trofee voor zijn ontworpen bloemendoos TwindiGO. Van de ingezonden verpakkingen in de Europese fabrieken van Smurfit Kappa, kwam hij in de categorie Industriële verpakkingen als beste uit de bus. In Noordwijk kreeg Onstenk de Smurfit Kappa Innovation Award aangeboden door Tony Smurfit en Gary MacGann.

Terecht is Onstenk apetrots op zijn gewonnen Award op Europees niveau. Alle Smurfit Kappa bedrijven in Europa hebben meegedaan met ontwerpen in diverse categoriën. Het ontwerp van deze bloemendoos werd door de jury, bestaande uit een negental internationale klanten en namens Smurfit Kappa Roberto Villaquiran en Tony Smurfit, beoordeeld. Voor Onstenk was het een grote verrassing om in Noordwijk te vernemen dat zijn ontwerp met goud was bekroond. Het was een bekroning op vele jaren creatief denken. Zilver was er voor een Duitse ontwerper en brons voor een Zweed.

Onstenk (61) begon na de schoolopleiding bij de keukenfabriek Beeloe en Holwij in Loenen. Hij hoorde toen dat golfkartonfabriek De Zeeuw in Eerbeek een modelmaker zocht. Dat leek hem wel wat. Onstenk houdt van een uitdaging. Gelukkig hoefde hij niet in militaire dienst en kwam bij Gerrit Klomp in de leer. Ook kreeg hij veel hulp van Lex de Zeeuw. Naast modellen maken werkte hij ook op het laboratorium. Als het niet zo druk was stond hij ook aan de verwerkingsmachines in de fabriek en ontdekte vaak zo wat er aan zijn ontworpen verpakking verbeterd kon worden.
Eerst moesten de modellen met de hand gemaakt worden en op papier gezet. De computer deed zijn intrede. Eerst wilde hij er niks van weten maar toen hij van een Duitser een demonstratie zag was hij verkocht. Vanaf toen ging het snel. Hij ontwierp programma’s en beheert nu een uitgebreide modellenbibliotheek met miljoenen verpakkingen, waarvan alle Smurfit bedrijven gebruik maken.

Het creatief ontwerpen van bijzondere verpakkingen is niet alleen zijn werk maar ook zijn hobby. Van de VUT wil Onstenk nog niets weten, hoewel hij met het houden van duiven en tuinieren ook wel druk is. “Verpakkingen ontwerpen is mijn lust en leven”, vertelt Onstenk enthousiast, “thuis ben ik er ook vaak mee bezig. Als je over een verpakkingsprobleem of -wens nadenkt laat je dan niet los”.
In het verleden won hij diverse prijzen, zoals tweemaal een Gouden Noot voor de Nederlandse verpakkingsbedrijven en onlangs een Benelux-prijs.
Onstenk ging ook aan de slag voor het Smurfit Innovation Event 2012. Hij ontwierp voor een klant een bloemendoos. Dick Lok, country coördinator, gaf voor de jury een presentatie van deze bloemendoos die vooral grote transportbesparingen oplevert. Door een vernuftig kliksysteem is niet meer nodig om de doos vooraf op te zetten. Deze doos geeft volgens berekeningen een besparing van 70 procent magazijn- en transportkosten. Dus ook minder CO2 uitstoot. Ook de opslag bij de KLM vergt minder ruimte.
Inmiddels is octrooi aangevraagd op het ontwerp.

foto:
Jan Onstenk (derde van links) met de gewonnen trofee en zijn ontwerp bij de feestelijke uitreiking in Noordwijk. (foto Smurfit-Kappa)

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.