Home / Dieren / DELS breidt haar gebied uit

DELS breidt haar gebied uit

DIEREN – De afkorting DELS staat voor Dieren, Ellecom, Laag-Soeren, Spankeren. Het is de ondernemersvereniging voor die vier dorpen. Of eigenlijk wàs, want sinds kort kunnen ook ondernemers uit de andere dorpen van de gemeente Rheden lid worden. Daarnaast heeft het ambitieuze bestuur met instemming van de leden ook in haar activiteiten verbreding gezocht.

DELS is een bloeiende vereniging. Dat blijkt tenminste uit de verhalen van Edith Nooteboom, sedert zeven jaar voorzitter, en Niek van Duivenbooden, bestuurslid Innovatie en Duurzaam Ondernemen. De cijfers bevestigen die bloei overigens. DELS telt momenteel 165 leden en kent maandelijks bijeenkomsten, waar de leden elkaar ontmoeten, al dan niet in elkaars bedrijf. Ook worden regelmatig informatieve avonden gehouden en voorziet de ondernemersclub in collectieve voordelen, zoals een BHV-cursus of de gezamenlijke inkoop van zonnecollectoren.

“Toen ik zeven jaar geleden de voorzittershamer overnam van mijn voorganger Wim Gerritsen, was DELS al behoorlijk gegroeid, tot ruim honderd leden. Ik heb toen gezegd: de omvang bouw ik eerst verder uit, maar daarna ga ik meer de verdieping zoeken, de betrokkenheid. De onderlinge bedrijfsbezoeken en het daarbij horende netwerken zijn nog steeds van groot belang voor de leden, maar we doen nu meer. Ik wilde meer betrokkenheid, de leden actief betrekken. We werken nu met zes commissies, allemaal geleid door een bestuurslid, maar verder aangevuld met leden. Bovendien hebben we enkele wijzigingen in de statuten doorgevoerd. Eén daarvan is dat bestuursleden voor maximaal twee perioden van drie jaar benoemd worden. En het is de bedoeling dat daarbij ook de functies rouleren. Een andere verandering is een uitbreiding van ons gebied. Ondernemers uit De Steeg, Rheden en Velp kunnen nu ook lid worden. Wij hadden dat als bestuur graag nog iets verder uitgebreid gezien met bijvoorbeeld Eerbeek en Brummen, maar de leden wilden het toch wat compacter houden”, aldus Nooteboom.

Voordeel van dat ‘beperken’ van het werkgebied tot louter de gemeente Rheden, is dat de belangenbehartiging wat eenvoudiger is. DELS is een regelmatige gesprekspartner van de gemeente. Werkt ook veel samen met de gemeente, maar staat ook wel eens tegenóver de Steegse politiek, als de belangen van haar leden dat noodzakelijk maken. “Maar in het algemeen kan ik zeggen dat de contacten met de gemeente goed zijn”, aldus Nooteboom. “De gemeente Rheden hecht duidelijk aan een goed ondernemersklimaat en handelt daar ook naar. Er is amper ruimte voor industrie, wat op zich jammer is. Aan de andere kant biedt de ligging van de gemeente, tussen IJssel en Veluwezoom, andere bedrijvigheid veel kansen.”

Op het gebied van duurzaam ondernemen, trekt DELS ook op samen met de gemeente Rheden. Niek van Duivenbooden zit in de Commissie Duurzaam ondernemen en innovatie: “De gemeente wil CO2 neutraal werken. Een doelstelling die wij als DELS ondersteunen en waarin we samen optrekken. DELS gaat bijvoorbeeld 250 zonnecollectoren afnemen, of eigenlijk zich inspannen om te zorgen voor de leden die dat aantal gezamenlijk inkopen. En met ons DELS-fonds, dat jaarlijks een goed doel steunt binnen ons gebied, hebben we zonnecollectoren voor gebruik in de Dierense speeltuin mogelijk gemaakt.” Het CO2-neutraal ondernemen is zondermeer een van de speerpunten van DELS.
Ook bij de oprichting van de BIZ Centrum Dieren was DELS nauw betrokken. “Ons bestuurslid Willem van Arragon heeft dat project geleid en in korte tijd kans gezien een meerderheid van de winkeliers in Dieren enthousiast te krijgen voor dat plan”, aldus Nooteboom.

Centrum Dieren is een project voor winkeliers, maar DELS zelf heeft een bredere achtergrond. “In DELS zijn niet alleen winkeliers verenigd, maar ook ZZP’ers en het MKB. Zelfs enkele grote werknemers zijn lid. Ik denk ook dat we met onze 165 leden een flink stuk werkgelegenheid binnen de gemeente vertegenwoordigen. We hebben dat nooit exact uitgerekend, maar ik vermoed dat onze leden gezamenlijk werkgelegenheid aan veel honderden mensen bieden.”

Meer informatie over DELS biedt de website: www.dels.nl.

Foto:
DELS promoot zich tijdens het Ondernemerscafé van de gemeente, met de bestuursleden Niek van Duivenbooden, Arno Klavers en Edith Nooteboom – foto: Wencel Maresch

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.