Home / Bronkhorst / Raad stemt voor dijkverlegging Cortenoever

Raad stemt voor dijkverlegging Cortenoever

BRUMMEN – De gemeente Brummen gaat aan de slag met een nieuw bestemmingsplan voor Cortenoever, zodat over een tijdje de dijk kan worden verlegd. Dit is donderdag door een meerderheid van de gemeenteraad besloten.

Er is lang gesproken over de situatie in Cortenoever. Niet alleen donderdagavond, maar ook in de maanden, jaren daarvoor. Er moet een oplossing komen voor de grote hoeveelheid water die de komende jaren door de IJssel gaat stromen en het Rijk heeft die oplossing gevonden in onder andere een dijkverlegging in Cortenoever. Een deel van het gebied wordt afgegraven en er komt een nieuwe winterdijk. Hiervoor moeten elf woningen, acht agrarische bedrijven en één ander bedrijf het veld ruimen.
Dijkverlegging is nooit de voorkeur in Brummen geweest, maar het is nooit gelukt de overheid van alternatieven te overtuigen. In december is de staatssecretaris nogmaals gevraagd of een buitendijkse afgraving geen optie is, maar Joop Atsma wees deze mogelijkheid vanwege de kosten resoluut van de hand. Het Rijk zet de dijkverlegging door, het is nu de vraag of Brummen hieraan meewerkt.
Het debat was fel, donderdagavond. VVD en IPV waren van mening dat Brummen maar beter mee kan doen bij het maken van de plannen om te voorkomen dat de gemeente helemaal geen stem meer heeft in wat er te gebeuren staat. PvdA en CDA zijn er nog steeds niet van overtuigd dat er geen beter alternatief is, volgens hen is er teveel onduidelijkheid over de hele situatie.
VVD en IPV stemden voor het starten van een bestemmingsplanwijziging, die de dijkverlegging mogelijk moet maken. PvdA en CDA stemden tegen, maar vormen slechts de minderheid van de raad en dus gaat de gemeente aan de slag met het ontwerpen van een nieuw bestemmingsplan. Over een aantal maanden wordt dit nieuwe plan ter goedkeuring voorgelegd aan de raad. Dan zal het debat ongetwijfeld worden vervolgd.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.