Home / Loenen / Brandweer in Loenen staat al 100 jaar paraat

Brandweer in Loenen staat al 100 jaar paraat

LOENEN – Het Loenense brandweerkorps bestaat 100 jaar. Een eeuw geleden begonnen de Loenense mannen met beperkt blusmateriaal en hadden slechts een afdak als onderkomen. Nu, een eeuw later, hebben de mannen het goed voor elkaar. Aan de Leeuwenbergweg staat een riante brandweerkazerne met een zware blusauto met de nieuwste snufjes en ander modern brand- en hulpverleningsmateriaal.

Het Loenense korps gaat 100 jaar Brandweer Loenen vieren met een receptie op zaterdag 31 maart in Verenigingsgebouw De Brink, van 15.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is er voor jeugd een spelletjesdag en voor iedereen die een kijkje wil in de kazerne kan komen kijken tijdens de open dag op zaterdag 2 juni van 13.00 tot 16.00 uur.

De Loenense brandweer (het is de oudste vereniging van het dorp) begon officieel op 31 maart in 1912 als vrijwillig korps. Voordien was er ook al een bescheiden brandbestrijding in het dorp. Vanaf het jaar 1818 waren er al mannen die met primitief blusmateriaal de brand te lijf gingen. Pas in 1822 kregen de mannen de beschikking over beter blusmateriaal. Er werden acht handspuiten aangeschaft voor de prijs van zestig gulden per stuk. Voor die tijd een forse prijs. In 1882 volgde beter blusmateriaal. Toen in 1912 het korps werd opgericht moest B. Nijhof bij brand in actie komen om de handspuit met paarden te vervoeren naar de brandhaard.
De eerste brandweerberging was een afdak bij de oude Dorpsschool. In 1925 kreeg men de eerste garage voor de stalling van de eerste brandweerspuit aan De Kempe. Ook de Dodge Jeep in 1948 kwam hier te staan. Van deze plek naar den kazerne aan de Leeuwenbergweg en Engelenweg en in 1985 naar de huidige kazerne aan de Leeuwenbergweg waar het huidige korps erg blij mee is.

Het Loenense korps wordt geleid door Henk Mulder die postcommandant is (voorheen heette dit bevelvoerder) en John Havekes die het secretariaat beheerd en Bernard Blom die waakt over de centen. De Loenense brandweer telt vijftien actieve leden met daarbij nog vijf gepensioneerde ereleden. Vier vrouwen van overleden brandweerlieden horen er ook bij. Het bestuur streeft er naar om het korps weer op peil te brengen naar 18 man. De mannen dienen in Loenen te wonen en bereid te zijn om de opleidingen te volgen. Henk Mulder geeft toe dat er wel wat gevraagd wordt om brandweerman te zijn. “Met een basiscursus heb je eerst genoeg, maar je moet bij de tijd blijven en je kennis verrijken met aansluitende cursussen”.
In het verleden was het zo dat zonen vaak hun vaders opvolgden bij de brandweer. In het huidige korps is dit Bernard Blom, die zijn vader en grootvader opvolgde. Jan Elders volgde ook zijn vader op en (gepensioneerd bevelvoerder) Ben Gabriël eveneens zijn vader. De eerste bevelvoerder was Gradus Reusken (1912), daarna Hendrik Koekkoek(1932), Gradus Revenberg(1944), Gerard Gabriël (1957), Ben Gabriël (1970) en Henk Mulder (1991).
Vrouwen zijn nooit toegetreden tot het Loenense korps. “We hebben ze nooit geweerd maar hebben nooit geen aanmeldigingen gehad. Onze vrouwen hebben wel een goede band. In het verleden deden ze zelfs met veel succes mee aan wedstrijden”, aldus Mulder.

Gemiddeld rukt de brandweer zo’n 70 keer uit per jaar voor branden en hulp verlenen. In de afgelopen eeuw waren er diverse grote branden. Grote branden waren bij de Achterste Molen (1929), Van der Hel (1937), hotel Zilven (1941), Kieveen (1942), Bovenste Molen (1975) Boerderij Blom (1961). Daarna nog cafe Het Centrum en het Stroobroek.
De Loenense brandweer beschikt vanaf 2005 over een bluswagen die maar liefst 4000 liter water kan meenemen naar de brand. De wagen heeft de nieuwste snufjes. Ondermeer een warmtebeeld-camera waarmee beter gericht kan worden gezocht. Omdat steeds meer aan hulpverlening moet worden gedaan is de wagen ook voorzien van passend gereedschap. Bij harde storm heeft de brandweer het druk om omgewaaide bomen over de weg te verwijderen. De brandweer van Loenen is gespecialiseerd in het bestrijden van bosbranden. Twee weken geleden werd nog de hulp gevraagd bij een brand in Laag-Soeren.
Ook krijgt het korps steeds meer te maken met gevaarlijke stoffen. Bedrijven hebben meestal geen bedrijfsbrandweer meer. Volgens Mulder is het wel prettig als de bedrijven beschikken over een BHV (Bedrijfshulpverleningsdienst).

Al een paar jaar is er onrust bij de brandweerkorpsen. De gemeentes moeten bezuinigen en gaan schrappen in het aantal korpsen. Ook in de gemeente Apeldoorn moeten een paar korpsen opgeheven worden. Postcommandant Mulder heeft echter goede hoop dat de Loenense brandweer nog vele jaren blijft doorgaan. “We hebben ons gespecialiseerd in het bestrijden van de bosbranden. Die branden blijven vooral omdat er steeds meer recreanten in de bossen en natuurgebieden komen. Wij kunnen de wettelijke aanrij tijden mogelijk maken omdat we hier midden tussen de bossen zitten. Onze mannen zijn er ook speciaal op getraind.”

In het verleden kreeg de brandweer een beloning ‘voor de pot’ om er eenmaal per jaar een feestje van te bouwen voor de vele vrijwilligersuren die er in was gestoken. Sinds een paar jaar is dit niet meer zo. Alle brandweerlieden zijn nu in dienst gekomen van de gemeente Apeldoorn en worden als ambtenaren per uur uitbetaald. Het korps maakt deel uit van de cluster EVA (gemeentes Epe, Voorst en Apeldoorn). Per 1 juli 2012 wordt dit nog weer anders. Dan gaan de brandweerkorpsen in deze regio over naar de Veiligheids Regio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). Het is voor het Loenense korps dan nog weer afwachten wat er gaat veranderen.

Bij nieuwe foto:
De mannen van de Loenense brandweer anno 2011 met postcommandant Henk Mulder voor de bluswagen – Foto: Pim Velthuizen

Bij oude foto:
Het Vrijwillige brandweerkorps van Loenen in 1962 met links bevelvoerder Gerard Gabriël en rechts agent Reuskers – foto: archief Marien Kobussen

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.