Historisch moment bij Weduwenbeurs

DOESBURG – In de Bonte Hond in Doesburg vond tijdens de algemene ledenvergadering van de Onderlinge waarborgmaatschappij ‘De Weduwenbeurs’ u.a. in Doesburg, voor het eerst in haar bestaan de uitreiking plaats van polisbladen. Alle ingeschreven leden konden die avond hun bewijs van deelname, een zogenaamd polisblad, in ontvangst nemen.

De Weduwenbeurs bestaat al sedert 1759 en herdacht in 2009 het 250 jarig bestaan. Vanuit de leden kwam toen de vraag naar een eigentijds lidmaatschapsbewijs. Op basis van het vignet van de beurs, dat al eeuwen oud is, werd dit ontwikkeld. Als inspiratiebron werd het laatst bekende exemplaar, uit 1833, gebruikt. Het is overigens zeer merkwaardig te noemen, dat gedurende het bestaan zo lang niets dergelijks was uitgereikt. De directie, bestaande uit Harry Kelderman, Arie Niks en Walter van Til, verwachtte dan ook voor deze avond een ruime belangstelling en daarin werden ze niet teleurgesteld.

De onderlinge beurs heeft tot doel, dat na het overlijden van een deelnemer de achterblijvende weduwe jaarlijks in twee termijnen een uitkering ontvangt. Dit geschiedt in de tijd van de Doesburgse kermis en met Kerstmis. Slechts gehuwde mannen met een maximum leeftijd van 55 jaar, woonachtig in Doesburg, kunnen lid worden.
Naast dit specifieke punt komt ook het resultaat over 2011 aan de orde. De Weduwenbeurs kan op een financieel goed jaar terug zien. Ook het aantal leden nam weer toe. Doordat het maximum aantal van 100 deelnemers nog niet is bereikt, kunnen belangstellenden zich nog melden.
“De bijdrage is afhankelijk van de leeftijd waarop mensen beginnen mee te doen”, legt Arie Niks uit. “En de uitkering bedroeg dit jaar 230 euro.”

De Weduwenbeurs in Doesburg is de oudste en als enige nog actieve verzekering in die soort van ons land. “Vroeger was de uitkering dusdanig dat een weduwe daarvan een jaar kon leven”, aldus Niks. “Dat kan met die 230 euro natuurlijk niet meer, maar het is nog steeds leuk meegenomen. Ik moet echter eerlijk zeggen dat het vooral ook een traditie is. We vinden het als bestuur vooral ook mooi om iets dergelijks in stand te houden. Het hoort gewoon bij de historie van Doesburg.” – foto: Roland Heitink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.