Lentekriebels op Oecumenische school

BRUMMEN – Met het thema Lentekriebels willen de Oecumenische school in Brummen aandacht schenken aan de thema’s rond ‘relaties en seksualiteit’. Dit gebeurt in de groepen 1 t/m 8. De basis voor gezond relationeel en seksueel gedrag wordt namelijk tijdens de kleuterleeftijd gelegd. Kinderen zijn nieuwsgierig en stellen vragen. Ze worden al jong op straat, internet en tv geconfronteerd met geseksualiseerde beelden. Van eenzijdige of onjuiste informatie kunnen kinderen in verwarring raken, schuld of schaamtegevoelens ontwikkelen of ongezond seksueel gedrag aanleren. Het is daarbij volgens de school belangrijk dat kinderen niet alleen door hun ouders, maar ook door school worden ondersteund in een gezonde en veilige relationele en seksuele ontwikkeling.
De themaweek werd maandag geopend met het voorleesverhaal ‘mag ik een kusje van jou?’. Vervolgens moesten de kinderen babyfoto’s van de leerkrachten bekijken en beoordelen wie bij welke foto hoort. Daarna zijn de kinderen de klas ingegaan en hebben een ballon in de vorm van een hart gekregen. Aan dat hart komt een kaartje met daarop een wens voor bijvoorbeeld oma, een hartsvriendin, papa of misschien wel iemand op wie ze verliefd zijn.

Ouders worden nadrukkelijk bij dit thema betrokken. Om dit te realiseren is een ouderavond georganiseerd. Er wordt gebruik gemaakt van aantrekkelijk lesmateriaal. De lessen zijn aangepast aan de leeftijd en belevingswereld van kinderen. Zo wordt er onder andere gesproken over kriebels in je buik, het verschil tussen vriendschap en verliefdheid, weerbaarheid, respect voor een ander, beelden in de media en waar baby’s vandaan komen. Met de lesmaterialen en –activiteiten krijgen leerlingen tijdens het thema de kans om positieve normen en waarden te ontwikkelen met respect voor diversiteit. Het thema sluiten we op 5 april af met een feestelijke weeksluiting en een tentoonstelling in de groepen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.