Gemeente Rheden leidt donderdag op tot verkeersregelaar

RHEDEN / DE STEEG – Donderdagavond wordt weer een instructie-avond voor verkeersregelaars-in-spé gegeven op het gemeentehuis in De Steeg; het is de laatste keer in dit kalenderjaar. Dit keer is de cursus bedoeld voor verkeersregelaars die mee willen gaan helpen met Koninginnedag en de Avondvierdaagse in Rheden. (Verkeersregelaars worden administratief gekoppeld aan een bepaald evenement in verband met vrijwilligersverzekeringen.)

Het is heel kort dag, maar de organisatoren van de Rhedense Avondvierdaagse hopen toch dat ‘een stuk of vier’ nieuwe mensen zich aansluiten bij hun ‘verkeersbrigade’ en dus ook donderdag de cursus komen volgen. Ton de Vries, coördinator van de verkeersregelaars bij de Avondvierdaagse, benadrukt dat er absoluut geen acute problemen zijn met de bemensing. “Maar je kunt op je vingers natellen dat die er op den duur wel komen als we niet op tijd nieuwe mensen laten opleiden en inwerken. Regelmatige aanvulling is en blijft noodzakelijk. En hoe groter onze brigade is, hoe prettiger je het werk kunt verdelen. Ik hoop dat volwassenen, vooral de ouders van jonge kinderen, zich realiseren dat ze zelf een bijdrage moeten leveren om een mooie traditie als de Rhedense Avondvierdaagse in stand te houden.”

De Vries heeft al ruim vijftien jaar ervaring als verkeersregelaar. “Naar mijn mening geeft de cursus vanuit de gemeente alleen de theoretische basis. Wil je het goed doen, dan is het verkeer regelen in de praktijk minder simpel dan het misschien lijkt. Wij van de Avondvierdaagse willen graag nieuwe verkeersregelaars de kans geven zich rustig in te werken en onder begeleiding van ervaren verkeersregelaars voldoende ervaring op te doen in de praktijk voordat men zelfstandig aan de slag gaat. Wij willen echt een optimaal-veilig evenement aanbieden.” Zijn ervaring is dat men name het inschatten van de snelheid van het naderende verkeer in de praktijk tegenvalt. “Daarnaast heb je bij de Arnhemsestraatweg ook nog eens te maken met fietsers. Over het algemeen houden die weinig rekening met de wandelaars.”

Verkeersregelaars moeten rustig en beleefd blijven in de omgang met anderen en overwicht hebben. De Vries: “Het is de verkeersregelaar die bepaalt wat er gebeurt. Wie zet je stil? Komt er geen hulpverleningsvoertuig aan? Je moet de situatie op de kruising elke keer weer goed inschatten. Die verantwoordelijkheid moet je aankunnen. Dat is te leren door het vaak te doen,” meent De Vries. Verkeersregelaars zijn bevoegd om weggebruikers die zich niet aan de aanwijzingen houden, aan te geven bij de politie.

Volgens De Vries is het heel leuk om mee te werken aan de Avondvierdaagse. “De sfeer met al die kinderen is altijd gezellig en de dankbaarheid die je van de wandelaars krijgt, is geweldig! Een snoepje van een klein kind, een bloemetje van een ouder, dat is toch prachtig.” De organisatie biedt alle medewerkers consumptiebonnen aan en op de laatste avond, na afloop van al het werk, een gezellige afsluiting met een hapje en een drankje om gezamenlijk terug te kijken op een hopelijk geslaagd evenement.

Aankomende verkeersregelaars moeten minimaal achttien jaar zijn. Vanaf zestien jaar mogen jongeren onder toezicht van een achttien-plusser het verkeer binnen de bebouwde kom regelen. Men kan zich – graag zo snel mogelijk! – aanmelden voor de instructie-avond via Ton de Vries, mobiele telefoon 06 – 22 77 62 28. De Vries neemt verder alle administratieve handelingen voor zijn rekening. De cursus begint om 19.30 uur; de duur van de avond is afhankelijk van de ‘voorgeschiedenis’ van de deelnemers.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.