Home / Loenen / Emmy Koller Koninklijk onderscheiden

Emmy Koller Koninklijk onderscheiden

LOENEN – Emmy Koller – Van Delden dacht woensdagavond een rustige afscheidsavond te krijgen bij de Vrouwen Contactgroep Loenen. Maar het pakte allemaal heel anders uit. Zij vond het al vreemd dat er twee rijen in de zaal van het Jeugdhuis waren gereserveerd.
Pas toen waarnemend burgemeester Esmeijer van de gemeente Apeldoorn binnen kwam en ook de rest van de familie volgde, ging bij haar een lichtje branden. Het scheidende bestuurslid kreeg van Esmeijer een Koninklijke Onderscheiding opgespeld voor haar grote verdiensten bij de Loenense vrouwengroep. Zo’n 37 jaar is zij in touw geweest en was lang de hoeksteen van de vereniging.

Toen haar schoonmoeder haar in 1957 vroeg om mee te gaan naar de Plattelandvrouwen, zei ze geen nee. Meteen vond zij het leuk bij de vrouwengroep. Enkele jaren later, bij een bestuursverkiezing, werd zij tot penningmeester gekozen. Ze heeft daarna verschillende periodes zitting gehad in het bestuur. Het langst bij mevrouw M.A. Berends, die de toen presidente was.
In 1991 stelde het bestuur voor om niet langer een afdeling te zijn van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, maar zelfstandig als Vrouwen Contactgroep Loenen door te gaan. De afdracht aan ‘de bond’ was te hoog geworden. Dit idee werd aangenomen. Ook toen kwam zij in het VCL-bestuur.

Verschillende functies bekleedde Koller in het bestuur. Ze was een tijdje secretaris, voorzitter en vice-voorzitter. Door omstandigheden binnen de vereniging werd zij door haar jarenlange ervaring telkens weer gevraagd voor een nieuwe periode. Zij was de spil waar het vaak om draaide.
Lange tijd was zij dirigent van het Langschotenkoor, dat altijd repeteerde in de villa op de Achterste Molen. Voor de kerst werden liedjes geleerd, maar door het jaar trad het koor ook op. Koller maakte ook musicals met liedjes en teksten en organiseerde reisjes naar binnen- en buitenland. Ze ging ook met de hulp van de mannen een sterrit uitzetten. Zij deed mee aan de familie-avond met de Gelderse Mij van Landbouw.

Kort geleden werd Emmy Koller 75 jaar en nu vond zij het welletjes om er na 37 jaar mee te stoppen. Eigenlijk had ze al eerder willen opstappen maar, zoals bij vele verenigingen, is het moeilijk om bestuursleden te vinden. De scheidende VCL-bestuurder vindt het toch wel prettig dat er twee kandidaat bestuursleden zijn gevonden. Samen met Annie Ruysch-Schroven, die tien jaar zitting had in het bestuur, gaat zij nu een stapje terug doen.
Zij kijkt terug op een mooie tijd: “Het was heel fijn om te doen. We hadden een hecht team. Er moest veel gedaan worden, maar we konden op elkaar rekenen. In die 37 jaar heb ik veel tijd besteed aan de VCL, maar ik heb het altijd graag gedaan. Dit lintje is echt wel de bekroning voor mijn inspanningen!”.

Bij de foto:
Emmy Koller-van Delden: “Het was een mooie tijd die ik niet graag had willen missen” – foto Martien Kobussen

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.