Themajaar voor Historische Buitenplaatsen

REGIO – 2012 Is het Themajaar voor Historische Buitenplaatsen. Dit jaar is erop gericht om mensen bekend te maken met historische buitenplaatsen en daarmee aandacht te vragen voor het behoud van dit culturele erfgoed.

Nederland telde vroeger vermoedelijk zesduizend of meer grote en kleine buitenplaatsen. Hiervan is slechts 10 procent bewaard gebleven, waarvan een flink aantal in de gemeente Rheden. Denk aan onder andere Kasteel Biljoen, de Valkenberg, Landgoed Rhederoord, Landgoed en Kasteel Middachten, Hof te Dieren, De Gelderse Toren, Beekhuizen, Daalhuizen en ga zo maar door.
Het behoud van dit culturele erfgoed is een zware taak, waarvoor een breed gedragen publieke steun nodig is. De gemeente Rheden wil samen met de landelijke stichting voor buitenplaatsen de aandacht vragen door activiteiten te organiseren. Zo is er op 31 mei een landelijke congres op landgoed Middachten. Daarnaast organiseren enkele landgoedeigenaren een buitenplaatsestafette, waarbij ieder weekend een evenement of activiteit plaatsvindt op één van de buitenplaatsen. Daarnaast zijn er vele andere activiteiten, waarvan een deel voor de jeugd.
Rhedense ondernemers kunnen aansluiten bij de evenementen en zo meer aandacht krijgen voor hun bedrijf, de Veluwezoom en de gemeente Rheden. Op www.buitenplaatsen2012.nl, www.buitenplaatsengelderland.nl en www.vvvveluwezoom.nl komt een kalender, waar de diverse activiteiten worden geplaatst. Wie een leuk idee heeft voor een activiteit samen met een beheerder van een buitenplaats, kan contact opnemen met m.sanderman@rheden.nl. Zij legt dan de benodigde contacten. Het verzoek moet wel duidelijk zijn in de omschrijving van het idee, de locatie, contactgegevens en periode.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.