De Steeg gaat actie voeren om beeld Carmiggelt te laten restaureren

DE STEEG – De kranten stonden er vol van, afgelopen januari: de bronzen beelden van Simon en Tiny Carmiggelt in De Steeg waren gestolen! Verontwaardiging alom, zowel in het dorp als landelijk. Stegenaren Peter Oversteegen, Henk Steinvoort en Yola Hopmans lieten het er niet bij zitten en richtten de Stichting ‘Carmiggelt terug Op Steeg’ op.

Het doel van de stichting is de inmiddels teruggevonden, maar vernielde beelden in ere herstellen en Simon en Tiny hun vertrouwde plekje teruggeven.

Een leeg bankje aan de hoofdstraat is stille getuige van de brutale diefstal. Hier keken de beelden Simon en Tiny al jarenlang uit over de IJssel. Totdat niets ontziende dieven op 23 januari het echtpaar onder de bronzen voeten afzaagden. Hoewel de dieven al binnen enkele dagen werden gepakt, waren er van het beeld alleen nog maar brokstukken over. De stichting wil via allerlei acties geld inzamelen bij de inwoners van De Steeg en ondernemers van de gemeente Rheden. Ook via landelijke aandacht hoopt de stichting geld in te zamelen.

De gemeente Rheden – eigenaar van de beelden – gaat proberen om via de rechter de schade op de daders te verhalen. Het kan nog een lange tijd duren voordat er een uitspraak is en de eventuele schadevergoeding betaald gaat worden. De nieuwe stichting wil daar niet op wachten, omdat zij Simon en Tiny zo snel mogelijk weer op hun vertrouwde bankje langs de IJssel willen zien zitten. In 2013 is het namelijk 100 jaar geleden dat Simon Carmiggelt werd geboren. De stichting wil de beelden dan weer hersteld op zijn plek hebben. De beelden zijn onlosmakelijk verbonden met De Steeg. Simon en Tiny beschouwden dit dorp als hun ‘tweede thuis’, waar hij veel van zijn beroemde ‘Kronkels’ schreef. Carmiggelt liet zich graag inspireren door de prachtige omgeving van De Steeg, het alledaagse leven in het dorp en vooral ook de dorpsbewoners.

Veel dorpsgenoten zijn bereid de stichting te helpen haar doel te verwezenlijken. De lokale bakker Tom van Otterloo heeft al toegezegd een nieuwe lekkernij -– ‘Steegse Kronkels’ – te willen maken, waarvan een deel van de opbrengst naar de stichting gaat. Ook heeft Paul Snijders van Antiquariaat Fokas Holthuis uit Den Haag een actie op touw gezet. Van alle boeken die hij van Carmiggelt verkoopt, gaat een deel naar de stichting. Inmiddels staat de teller op € 130. Op Twitter – @CarmiggeltTerug – kunt u precies volgen hoeveel geld er binnen is.

Honderddertig euro is natuurlijk een mooi begin, maar er is nog veel meer geld nodig. Op dit moment wordt geschat dat de restauratie van de bronzen beelden € 30.000 zal kosten. Weliswaar ligt er een voorstel van de gemeente Rheden om de helft van de kosten te betalen. Dat neemt niet weg dat donaties zeer welkom zijn. Het rekeningnummer van de Stichting ‘Carmiggelt terug Op Steeg’: 1478.89.227 t.n.v. Stichting Carmiggelt terug Op Steeg te De Steeg.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk Steinvoort: 026-4955252 of 06-55832409.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.