Waterschappen inspecteren dijken op winterschade

REGIO – De waterschappen Veluwe en Vallei & Eem inspecteren vanaf 15 maart de dijken langs de Eem, de Randmeren, de IJssel en de Nederrijn. Ze controleren of bewoners zaken op of bij de dijk hebben gebouwd of aangeplant die een bedreiging zijn voor de stevigheid van de dijk. Ook bekijken ze of er door de winter beschadigingen zijn ontstaan die in het voorjaar of de zomer hersteld moeten worden.

De jaarlijkse controles zijn van groot belang voor de veiligheid in het gebied van de waterschappen.
De genoemde dijken zijn primaire waterkeringen die het gebied beschermen tegen hoge waterstanden in de grote rivieren en op de Randmeren. Daarom stellen de waterschappen hoge eisen aan de sterkte van deze dijken. Om die stevigheid te kunnen behouden, hebben ze een reglement (de Keur) die bepaalt wat op en in de buurt van de dijk mag worden gebouwd, aangeplant en aangelegd. Dit jaar gaan de beide organisaties die op 1 januari 2013 fuseren tot Waterschap Vallei en Veluwe voor het eerst gezamenlijk de naleving van deze regels controleren. Bewoners die zich niet aan de regels houden, krijgen daarover informatie.

De voorjaarsinspectie duurt tot half april. In het najaar is er opnieuw controle omdat vanaf 1 november de kans op hoog water en storm toeneemt. Zwakke plekken die het waterschap dan nog aantreft, worden bij hoog water extra bewaakt en eventueel beschermd.
Om de veiligheid in het gebied te verzekeren voeren de waterschappen, naast de controles, diverse projecten uit bij de primaire waterkeringen. In de jaren 2012-2015 wordt ongeveer 50 miljoen euro geïnvesteerd voor de verbetering van de dijken langs de Randmeren en de Eem. Langs de IJssel zorgt het project Ruimte voor de Rivier voor meer waterberging en snelle waterafvoer bij hoog water, waarmee een bedrag van 200 miljoen euro is gemoeid.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.