Home / Bronckhorst / Bronckhorst wil toe naar 10 kilo restafval per jaar

Bronckhorst wil toe naar 10 kilo restafval per jaar

BRONCKHORST – Het college van Bronckhorst gaat de gemeenteraad voorstellen de inzameling van huishoudelijk afval per 1 januari 2013 aan te passen. Op dit moment wordt in Bronckhorst volgens het volumesysteem ingezameld, waarbij inwoners betalen voor de grootte van de containers die ze hebben. Het plan is om het volume/frequentiesysteem in te voeren, waarbij inwoners betalen voor het aantal keren dat zij een container aan de weg zetten.

Daarnaast stellen B en W voor om de inzameling van kunststof verpakkingen nog meer te vergemakkelijken. Inwoners kunnen dit straks middels een extra minicontainer ook aan huis op laten halen. Wethouder van milieu Arno Spekschoor: “Hiermee willen we inwoners stimuleren hun afval nog beter te scheiden en bewuster in te kopen. Wie zijn container daardoor minder vaak aan de weg hoeft te zetten, is goedkoper uit dan nu.”

De gemeenteraad beslist in maart over het plan. Als de raad instemt met de aanpassing en besluit het volume/frequentiesysteem in te voeren, vindt in samenwerking met afvalinzamelaar Berkel Milieu voorafgaand (dus in 2012) een uitgebreide informatiecampagne richting inwoners plaats. Samen met Berkel Milieu werkt Bronckhorst hard aan het terugbrengen van de afvalstromen. Het doel is de hoeveelheid restafval (het afval in de grijze container) in 2030 terug te hebben gebracht naar 10 kg per inwoner per jaar. Het uitbreiden van het volumesysteem met frequentie is hiertoe weer een belangrijke stap. Wel moeten onder meer de mogelijkheden om afval gescheiden aan te bieden natuurlijk zo optimaal en eenvoudig mogelijk zijn. Bijvoorbeeld de milieuparkjes spelen hierin een grote rol en moeten dan op enkele plekken in de gemeente nog aangepast worden.
Omliggende gemeenten waar Berkel Milieu ook inzamelt, zoals Brummen en Zutphen, hebben sinds zij het volume/frequentiesysteem hanteren gemiddeld 24 procent minder restafval. Hun inwoners gingen ook beter scheiden en het zwerfvuil nam niet toe. De verwachting is dat Bronckhorst na de invoering jaarlijks ruim 230.000 euro kan besparen op de verwerkingskosten van het afval.
 

Lees ook

Bronckhorst is Wandelgemeente van het Jaar

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst is door wandelkrant Te Voet uitgeroepen tot Wandelgemeente van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.