Home / Doesburg / Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg biedt waardevolle hulp

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg biedt waardevolle hulp

DOESBURG – De VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) afdeling Doesburg is een organisatie die het mogelijk maakt dat mensen die ongeneeslijk ziek zijn thuis kunnen zijn om te sterven. Vaak is het voor de familie een onmogelijke taak om de partner of ouder 24 uur per dag te verzorgen. De VPTZ heeft vrijwilligers die daar bij helpen.

Denk niet dat de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) gelijk alle taken uit handen van de familie neemt, want niets is minder waar. Ze zijn er om de familie te ondersteunen en het mogelijk te maken dat bijvoorbeeld de partner even een paar uurtjes iets voor zichzelf kan gaan doen. Even een boodschap doen of een kopje koffie bij een vriend of vriendin drinken, een uurtje sporten of zomaar even niets hoeven.

De vrijwilligers zijn er maar alleen dan als er om gevraagd wordt. Ook ’s nachts als er gewaakt moet worden om de partner een paar uurtjes broodnodige rust te geven. Want zo’n periode is voor de zieke zwaar, maar ook voor de partner en/of kinderen.
Een van de enthousiaste vrijwilligers die in Doesburg actief is, Marretje Leenders, die al lang meewerkt, vertelt hoe blij mensen zijn dat ze de VPTZ ingeschakeld hebben. Veelal gebeurt dit op een te laat tijdstip, als de vermoeidheid al zijn uiterste grens bereikt heeft. Ze wil dan ook graag duidelijk maken dat de mensen die in deze situatie zitten veel eerder aan de bel kunnen trekken, want na het overlijden komt er zoveel op de mensen af en als ze dan al oververmoeid zijn is het helemaal erg. “Wij kunnen de mensen in deze zware tijd ondersteunen en proberen er voor te zorgen dat het iets lichter wordt”, Leenders. Maar niet alleen wil ze graag iets vertellen hierover, maar ook een oproep doen voor nieuwe collega’s! “Het is een heel fijne ervaring om mensen in deze omstandigheden te kunnen helpen en het is echt niet zo dat men constant hiermee bezig is. Het hangt af van de vraag van mensen. Dus het kan best zo zijn dat men een paar weken niets te doen heeft en dan wel weer.” Tijden en dagen gaan altijd in overleg en het is ook niet zo dat men de hele dag bij een zieke zit. Dat kan van een aantal uren tot een uurtje zijn. De vrijwilligers doen wat de familie ook doet, ze hebben geen verpleegkundige taak.

Het werk van de Terminale Zorg wordt door deze en andere vrijwilligers, met grote zorg en hart voor het werk gedaan. De Vrijwillige Palliatieve Zorg helpt mensen in hun laatste levensfase, die thuis willen sterven.
Informatie verstrekken Sylvia van Ree, tel. 0313-473324, en Yvonne Hoogstede
Tel.0313-472276. VPTZ is ook voor hulpvragen, 24 uur bereikbaar, alle dagen op tel. 0629208083.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.