Inloophuis biedt al twintig jaar koffie en een luisterend oor

DIEREN – Een luisterend oor en een kop koffie in een huiselijke omgeving. Al 20 jaar staat dagelijks de deur van het Inloophuis in Dieren open om dit te bieden. Om dit jubileum te vieren, is er op 9 maart een receptie in het Inloophuis aan de Spoorstraat 5 in Dieren.

Dagelijks komt een groep van ongeveer dertien personen voor een praatje en een kop koffie naar het Inloophuis. ,,Er zijn mensen die al vanaf de eerste dag bij ons komen”, vertelt vrijwilligster Herma Verwey. De leeftijd van de bezoekers ligt tussen de anderhalf en 77 jaar. ,,Iedereen is welkom”, aldus Verwey. Naast koffie is er ook iedere vrijdag een soepmaaltijd voor de ‘inlopers’ en met Kerst is er een speciale Kerstmaaltijd.

Het Inloophuis is zeven dagen per week geopend, maandag tot en met zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur en zondagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. Daarnaast is het vrijdagavond open van 20.00 tot 22.00 uur. Mensen die het Inloophuis bezoeken, zijn vaak mensen die ergens in hun leven zijn vastgelopen. Dat kan komen door psychische of lichamelijke problemen, waardoor ze niet meer in staat zijn om te werken. Hierdoor bestaat de kans dat mensen vereenzamen en in een isolement raken. In de huiskamer aan de Spoorstraat komen ze toch met anderen in contact.
,,Ik hoor soms een negatieve ondertoon als mensen het over het Inloophuis hebben”, vertelt Verwey. ,,Dan denken ze dat we met drugsverslaafden werken. Of dat de mensen die hier komen niet willen werken.” Volgens bestuurslid en vrijwilligster Ada Hulleman, komt dit denkbeeld vooral doordat mensen niet bekend zijn met wat er in het Inloophuis gebeurt en wie de bezoekers zijn. Je kunt immers niet altijd in één oogopslag zien wat er met iemand aan de hand is.

Twintig jaar geleden werd het inloophuis geopend aan het Stationsplein in Dieren. De gemeente Rheden stelde het pand ter beschikking. Een aantal kerken uit Dieren, de Rooms Katholieke Parochie, de Protestantse gemeente te Dieren en de Hervormde gemeente Spankeren, Laag-Soeren en Dieren Noord-Oost, zorgen voor de financiële middelen om het Inloophuis te laten draaien. Daarnaast worden ook schenkingen gedaan door andere kerkelijke gemeenten uit de regio en er is een groep van ongeveer vijftig donateurs.
Maar alleen met een gebouw en geld heb je nog geen Inloophuis. Ruim twintig vrijwilligers zetten zich al jaren in om er echt een gezellige huiskamer van te maken. Volgens Verwey moet een gastvrouw of gastheer echt van alle markten thuis zijn. ,,Je moet een goede sfeer kunnen kweken, leiding kunnen geven en goed kunnen luisteren. Soms moet je advies kunnen geven over praktische zaken waar de ‘inlopers’ tegenaan lopen. En natuurlijk komen er ook huishoudelijke klussen kijken bij het vrijwilligerswerk in het Inloophuis, zoals de afwas.”
Dat de vrijwilligers erg belangrijk zijn, onderstreept ‘inloper’ Carolien Joosten. Zij komt inmiddels al dertien jaar in het Inloophuis. ,,Het is fijn dat mensen naar je luisteren en dat ze je kennen. Thuis zeggen de muren namelijk niet zo veel terug. En het is ook leuk om af en toe een spelletje te doen.” Ook biedt het bezoeken van het Inloophuis structuur. ,,Anders moet je toch op zoek naar een andere invulling van je dag”, aldus Joosten.

Een aantal jaren geleden waren er minder vrijwilligers, waardoor het toen lastig was om het Inloophuis zeven dagen per week open te houden. Inmiddels is dat probleem voorbij. Andere drempels bedreigen nu het voortbestaan van de ontmoetingsplek. Na de verhuizing naar het pand aan de Spoorstraat aan de overkant van de straat, een aantal jaar geleden, zijn de stookkosten enorm gestegen. ,,We hebben al een aantal delen van het gebouw moeten sluiten om de kosten te beperken. Ook hebben we last gehad van wateroverlast. Daarnaast is het ook onzeker hoe lang we nog in dit pand kunnen blijven, want de gemeente Rheden heeft laten weten dat het gebouw over een aantal jaar zal worden gesloopt.” Of er over twintig jaar nog een keer feest kan worden gevierd, is dus onzeker. ,,Maar we willen verder”, zegt Verwey. ,,We hebben al vaker drempels overwonnen, soms was het best zorgelijk, maar we kwamen er altijd uit. Dus dat hopen en verwachten we bij deze drempel ook.”

Wat de vrijwilligers en bezoekers van het Inloophuis ook erg verwarmd, zijn de giften die soms in natura het Inloophuis bereiken. ,,Laatst was een echtpaar jarig geweest, maar ze hadden het niet kunnen vieren, omdat ze allebei ziek werden. Toen hebben ze veel lekkernijen bij ons gebracht”, vertelt Verwey. Carolien voegt toe dat er ook mensen met dozen boodschappen waren geweest, die ze in de supermarkt met zegels hadden gespaard. Zo is er dan af en toe ook ruimte voor iets lekkers bij de koffie.
Omdat het op financieel gebied op dit moment niet al te rooskleurig is, wordt er geen speciaal feest voor de ‘inlopers’ georganiseerd in verband met het jubileum. ,,Maar natuurlijk zijn ze wel welkom tijdens de feestelijke receptie. Daar is iedereen welkom”, vertelt Hulleman.
De receptie wordt zoals gezegd gehouden op vrijdag 9 maart van 15.00 tot 17.00 uur.

Foto:
Op vrijdag is er soep voor de ‘inlopers’ in Dieren – foto: Han Uenk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.