Leren omgaan met landbouwverkeer

RHEDEN – Een flinke tractor of een grote kiepwagen. In het dorpse leven kom je regelmatig een dergelijk landbouwvoertuig tegen. Voor jonge kinderen is dat niet altijd even eenvoudig. Zeker niet als je een relatief nieuwe deelnemer aan het verkeer bent. In Rheden krijgt de jeugd daarom op vrijdag 9 maart een wel heel speciale bijscholing.

Emiel Burgers is projectleider van het project ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’ (VOMOL). “Ieder jaar verlaten veel kinderen de basisschool en begeven zij zich voor het eerst in het ‘echte verkeer’”, vertelt de landbouwdocent van AOC-Oost. “De kinderen fietsen vaak een stuk verder dan ze gewend waren en komen daarbij voor het eerst grote landbouwvoertuigen tegen. We leren de kinderen hoe ze zich veilig moeten gedragen rond landbouwvoertuigen.”

Tijdens de tweejaarlijks terugkerende verkeersweek op de basisschool St. Mauritiusschool in Rheden van 5 t/m 9 maart zal verkeersveiligheid voor de leerlingen de gehele week centraal staan. Naast onder andere de komst van het ANWB Streetwise team op dinsdag 6 maart, waarbij aan alle groepen van de school praktijklessen worden gegeven in verkeer, gedrag en veiligheid, zal op vrijdag 9 maart van 8.30 tot 12 uur het VOMOL project worden gegeven. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) ondersteunt het project. Loonbedrijf Kriesels uit Duiven, en 3 lokale landbouwondernemers; Remco van Middelkoop, Willem van de Weele en Bennie Groenewoud komen met grote voertuigen, zoals trekkers, kipper, ploeg, hakselaar en schudder naar de school.
Tijdens het project ervaren de leerlingen uit alle groepen van de basisschool uit Rheden de gevaren, door op en rond de voertuigen verschillende opdrachten uit te voeren onder goede begeleiding. Op het terrein krijgen ze uitleg en worden ze geconfronteerd met de grote voertuigen en de gevolgen van fietsgedrag. Tenslotte volgt een uitgebreide evaluatie, waarin besproken wordt wat de kinderen geleerd hebben. Burgers: “We wijzen aan de hand van foto’s op gevaarlijke situaties en het moet er toe leiden dat ieder kind bewust is van de gevaren en dat ze zich juist bewegen in het verkeer.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.