Bijzondere scholenspaaractie

BRUMMEN / EERBEEK – Vrijdag werd een select gezelschap van de basisscholen uit Brummen en Eerbeek uitgenodigd op het gemeentehuis in Brummen. De wethouders de dames Verver van onderwijs en Beelen van duurzaamheid, gaven het startsein voor een bijzondere en vooral unieke actie. De Jumbo’s in Eerbeek en Brummen starten op woensdag 7 maart met een scholenspaaractie. Het doel hiervan is om op een duurzame manier de basisscholen financiële steun te bieden en om de kinderen een speelse manier mogelijkheid te geven om kennis op te doen.

De twee supermarkten zetten een totaal van liefst 25.000 euro in, om te verdelen over de scholen die zich hebben ingeschreven. Dit bedrag is niet zomaar gekozen, de gemeente Brummen heeft 25.000 inwoners en het idee is dat elke inwoner 1 euro als het ware doneert aan de scholen. De consument die boodschappen haalt bij de Jumbo, krijgt de keuze om op een basisschool te stemmen via een scankaartje die verkrijgbaar is bij besteding van elke 15 euro aan boodschappen of bij een wekelijks wisselende actieproduct waar de klant ook nog eens korting op krijgt. De school spaart deze ‘punten’ op en krijgt een geldbedrag dat eerlijk verdeeld wordt door het aantal punten dat de school heeft opgespaard.
Volgens Wouter van de Bunt (van Jumbo in Brummen) en Casper Heine (ondernemer Jumbo Eerbeek) kan een basisschool hier alleen maar van profiteren. “Scholen doen zichzelf eigenlijk al tekort als ze zich niet in zouden schrijven. Bovendien krijgt elke school door inschrijving al een geldbedrag als een soort van starters bonus”, aldus de enthousiaste ondernemers.
De basisscholen hoeven zich alleen in te schrijven en zijn verder nergens aan gebonden. Er is echter één voorwaarde voor de basisscholen: Het geldbedrag dat ze verdienen met deze actie, dienen ze te besteden aan een duurzame investering voor de school zelf. Wél hebben de scholen de keuze om met ideeën en initiatieven te komen om de spaaractie meer onder de aandacht te brengen.

Ook is het mogelijk om per school een rondleiding voor de groepen 7 en 8 te krijgen door de supermarkt, zodat de kinderen kennis kunnen op doen over de aspecten die plaatsvinden in een supermarkt zoals; omgaan met geld, gewichten, gezondheid en maatschappelijke verantwoording. Een mooi voorbeeld hiervan is omgaan met de klant of wisselgeld teruggeven en natuurlijk welke producten er gezond zijn en welke niet. Dit vinden scholen een uitstekend idee, doordat het hun tijd scheelt en het is iets nieuws voor de leerlingen. De actie duurt acht weken.
Een woordvoerder van de scholen laat weten dat zij onder de indruk zijn van de betrokkenheid van de twee supermarkt-ondernemers bij de basisschool. "Het is fantastisch dat middenstanders onze scholen financieel ondersteunen én het educatieve belang van de kinderen inziet én daarnaast onze scholen onafhankelijk laat zijn. Daarom werken wij graag mee, we zijn nergens aan gebonden als school. Eigenlijk kunnen we er alleen maar van profiteren."

Foto: Vrijdag werd de bijzondere spaaractie voor de basisscholen in Brummen en Eerbeek gepresenteerd, in het gezelschap van leerlingen en de Brummense wethouders van onderwijs en duurzaamheid – foto: Han Uenk
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.