Wmo-loket gemeente Apeldoorn van start

APELDOORN – Het Zorgloket van de gemeente Apeldoorn gaat vanaf deze week verder onder de nieuwe naam Wmo-loket. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die de gemeente uitvoert, gaat over méér dan alleen ‘zorg’. De nieuwe naam sluit dan ook beter aan bij de vernieuwde dienstverlening door de medewerkers van het Wmo-loket. Zij zetten zich vooral in om inwoners van Apeldoorn actief mee te laten doen in de samenleving.

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft tot doel dat mensen actief kunnen meedoen in de samenleving ongeacht hun mogelijke belemmeringen door ouderdom, ziekte of handicap. Uitgangspunt is dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor de invulling van hun leven en dat zij daarin hun eigen keuzes maken. Als mensen belemmeringen ervaren bij het actief meedoen in de samenleving, denken de medewerkers van Wmo-loket graag mee bij het vinden van oplossingen.

Centraal onderdeel van de nieuwe werkwijze van het Wmo-loket is het stadsdeelgericht werken van de medewerkers. De medewerkers van de wijkteams kennen de beschikbare voorzieningen in dorpen en wijken zodat er dichtbij de eigen leefomgeving van mensen een oplossing gevonden kan worden. Daarbij doet het Wmo-loket meer dan voorheen een beroep op de eigen kracht van de sociale omgeving van de cliënt. Soms kan ondersteuning door familie, vrienden, buren of kennissen al de nodige belemmeringen wegnemen. Als dat onvoldoende oplossingen biedt, worden andere mogelijkheden besproken, zoals het inschakelen van vrijwilligersorganisaties of welzijnswerk. Als het nodig is om een individuele voorziening voor bijvoorbeeld een (tijdelijke) huishoudelijke hulp of scootmobiel te verstrekken, regelt het Wmo-loket dit zonder rompslomp.

Door de vergrijzing is het aantal mensen dat een beroep doet op de gemeente toegenomen. Tegelijkertijd krijgt de gemeente geen extra geld van het Rijk om deze toename op te vangen. De nieuwe werkwijze van het Wmo-loket biedt dan ook mogelijkheden om efficiënter met het beschikbare budget om te gaan. Wethouder Paul Blokhuis: “Door uit te gaan van de kracht van de cliënt en creatieve oplossingen te zoeken, kunnen we met het budget meer mensen van dienst zijn. Een voorbeeld van zo’n creatieve oplossing is de pool voor scootmobielen die het Wmo-loket gaat vormen. Basis van de dienstverlening is dat in Apeldoorn inwoners de ondersteuning krijgen die nodig is om mee te doen in de samenleving.”

Het Wmo-loket van de gemeente in Het Portaal, Deventerstraat 43 in Apeldoorn, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Via de website www.apeldoorn.nl/wmo-loket is het Wmo-loket 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.